銀行 Banking Career 討論區 (12)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
以前試過入左職半個月先check完
開名啦
Dbs uob 定bos
應該整個list mark 低呢d 公司同埋d 撚樣hr 頂置左佢
等人唔好比佢地撚得咁慘
Dbs 淨係睇呢個post都唔係第一次
老實講,interview 都起碼兩三鑊
衰起上黎分三日,佢地又唔就你時間
你sl al 都浪費哂幾日/幾個上下午
仲要未計preparation 心機, 同之後d 心理患得患失
大公司好心就咪撚咁閪啦

何止唔想再報
我連卡都想剪鳩埋佢,戶口都cut撚埋
D hr 會話係你自己ff
睇隔離個post就知
佢都講到係offer stage又攞proof
跟住同你講拎比bu 批
你再追先話其實我地都係拎黎reference 黎做comparison 咋
成件事係唔make sense
不過細節都唔多講喇
覺得貴/freeze hc/簡左人咪出聲囉
成個exp 真係unpleasant 到一個點
原本後備,個hiring manager 叫人番黎再做多次後備
所以,差冇幾
咪又係比人撚
其實package電話都傾左20分鐘
過兩日先再email request proof
真係唔知要糧單compare咩春
咪已經講哂詳細人工, expected比佢聽
不過d hr 又話係正常程序
點樣正常又講唔出

渣兜
依家commercial rm要考啲乜?
老細叫去考牌佢自己都唔知要考乜
佢地成班唔洗考自動齊晒
想問下如果係入commercial banking嘅intern嘅話出到黎其實係唔係都係做rm? 如果rm跑唔夠數咁點算,係唔係會俾人炒
其實呢樣真心最嬲document 堆嘢最晒時間
我仲特登打人情牌去追前老闆幫手準時交reference check email
俾哂咁多資料,TU又check左pass埋,offer出埋,跟住補個電話打嚟唔好意思呀freeze左啦
真係:>>
仲搵鬼報你間嘢咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞