銀行 Banking Career 討論區 (12)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
所以先想快啲走
點知老恒岀完offer又未搞掂

```
我唔知 可能下星期再問下個hr同th
花園道bank
想問下恒生green zone個前景係點?係咪好難跑數?未接觸過銀行業,上一份工係media公司既BD,咁岩有個機會想睇下有無機會發展。
跑到數有前景 跑唔到數冇前景
唔好以為我講廢話 間間bank都係咁

我都係啱啱跑數轉back office
Ibank (associate)vs hkma (am)
大家覺得邊個好d
係咪真係咁難跑可唔可以講多少少
兩個offer 都唔錯,HKMA 就他調啲,同埋叫做官多啲人尊重,出黎都唔荒冇人請

Ibank 錢多,不過睇你去邊個dept , workload 會唔會死人
Ibank workload正常,唔chur
如果他日aim for 銀行高層既位,邊個好
Asso咩department先, hkma人工低過市價,出到去都係入 bank LCD
果兩個位既job nature好特別,比較冷門
講左好易比人起底🤣🤣
間ibank 係主流ibank, 人工就Ibank 高過hkma 小小
如果將來想做sustainable finance/investing, 銀行邊個department比較易入而且可以拎到相關經驗(接觸到esg/financial product)
如果由ibank 轉去 細bank
大家覺得應該要加幾多人工先好去?
幾細先?同埋係轉field定升職 30%啦
你當好似ANZ or Wall Fargos 呢D香港細d 既bank
做既話差唔多
加100%啦
聽聞今年加幅好有限,應該3-5%內。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞