銀行 Banking Career 討論區 (12)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Yes, 1個月叫正常,2星期內叫光速
money market 即係乜product 多? repo , govt bonds , securities lending ?
屌之前一in , 劈頭一開始已經問普通話 , GG....
我都係唔適合做中資了
有無人做Private equity sell side
可能驚人臨時唔onboard 或做短時間就走
所以keep哂d 牌係手
不過真係唔係大公司所為
而家應該興咁玩
同時問幾個candidate 拎 proof又快左d 咩
我都唔明
攞哂人咁多野唔派
個個都只會覺得比人玩
到時第一條友真係唔onboard 可能冇後備會再比佢第二鑊
佢要再in 人喎
onboarding 完都可以唔岩請左先唔岩成本大好多
咁請錯人就佢自己on9
唔識睇人
請人從來都有風險啦
正如轉工都有風險
你可以話candidate 都可以簽左兩間先簡
但大公司係咪一樣可以咁對candidate 就仆街d囉
好仆街,如果出完offer,咁人地原本公司比埋辭職信,真係比佢玩死
銀行Call center 難唔難入係咪賤過地底泥
之前既我
好易,咁去做teller/CS好過,打得上call ctr都唔慌好野,一係叫你去sell card sell loan
我見個份佢話唔使sell 野不過預左帶老母返工只係貪佢好近屋企
咁預左就ok我FG做過一年call ctr, 真係頂唔順是但揀間樓下銀行應該仲近
其實做完call center對於apply其他銀行post有冇用我見佢有career path堅定流
Call ctr可以升做team leader, 人工加少少,通常係top sales/老pat pat升,大部分都係轉去分行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞