其實點解鬼佬啲修路工程機器香港完全冇見過有人用?

210 回覆
92 Like 13 Dislike
英國好多路窄過香港,開坑方法同咪香港一樣
而且支那都有出品,唔係咩高科技,我估都係想製造就業,棄用新技術
片入面鋪條路仔
兩三個落手
六七個齋望
本土職人製作
仲要唔俾日頭做淨係可以夜晚做
跟住又話咩重型機械喺路面運輸好危險要前後安全車開路
做條毛
人手通常係小規模修補
得一條街都冇嘅長度,開呢啲機冇意思
全新發展區成條街道做eg啟德嗰啲好似有見過呢啲機
你睇下人地咩位起先得大咁多
睇相都見到 條路左右2邊最少都要500 clearance 香港路同building之間係無set back requirement 你點用個machine
蠟青太冼水,落大雨就會一嘢湧晒落渠,渠口開得唔夠/塞咗就好易水浸
同埋蠟青唔係固體,會受熱or長期負重後變型,變形後會龜裂拱起,行人路會kick親人,車路嘅話俾啲大車行過會成忽鏟甩,條路就會好多窿(雖然都同香港啲蠟青因為要趕而用快乾款有關,更加唔耐用)

你睇下每次落完大雨啲車路爛到點就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞