其實點解鬼佬啲修路工程機器香港完全冇見過有人用?

210 回覆
92 Like 13 Dislike
都係 奴性重到咁幾可悲幾時搬入公司住?
可以體諒嘅,香港個地底起左好多野,水,電,煤,鐵路,日本就因為地震所以地底唔會做咁多野,咁路況一定係靚啲嘅
無知為榮
掃街近排見佢地用緊紅M 無線吹風機
吹到啲樹葉一堆堆咁再清走
https://www.makita.com.hk/zh-hant/products/detail/697/

之後再搵水喉射, 分分鐘快過你呢部機
同埋打地機有加細碼, 有啲街市都用緊啦
但呢隻唔啱香港百歲磚路面
真係唔整差d就唔會再有工開
人工平 就係咁簡單
我請十個人定兩個人一部機
邊樣平咪用邊樣
上梁不正下樑歪,求其文化
香港工程文化世一
香港人能算人嗎?
利申:人形生命體
香港整靚條路實比人屌啦

日頭塞到仆街點鋪呀?
夜晚鋪又話嘈, 最直接方法就係唔理佢
賺快錢太易,做完無即刻出事就算,一個一個關卡慢慢腐爛,個個cap完水就走
斜埋一邊係因為香港多雨水,要做路面去水
呢樣野港英時期已經定好左,法例寫明架

(Cap. 123, section 38)
21.Camber and crossfall
(1)Save where a bend in any private street, cul-de-sac or access road is super-elevated, the carriageway therein shall have a camber of 1 in 40.
(2)Every footpath shall have a crossfall towards the kerb of 1 in 48.
手作仔搵部機仲曬時間
你過幾十公里就話姐
黎到香港都未必用得
大把老政人黎關懷你
行到平曬甚至「粒」埋入去
係香港搵廿個地盤佬鳩嚟鳩做,都好過引入一部機做,但吹到香港啲工程係世界級

成個工程業都只係分錢遊戲嚟,食庫房錢整天價工程
其實只係舉例話有d技術可以更新做好d,只不過香港又要慳皮但又要人高效
條路太窄用唔到呢啲機器我都明
咁你人手修都修得好啲啦
有咩可能凸起左都照完工
旺角深水埗前幾年被人起哂磚之後補到勁樣衰
無撚有錯 最好請多d大陸佬黎做
暗斜去水係要有,真係斜得太過份,一拎多少少嘢行得好辛苦,有時啲媽咪師奶老嘢走去行車路
物流成本問題 外國自己研究機器整完自己用 運輸唔洗海運成本平好多
未計日後維修成本 點養得起啊
一樣還一樣,斜還斜,凹凸還凹凸
屌佢凹凸係冇問題,事實依家d路越整越差
彌敦道示威完之後重鋪,條路差到仆街
但斜埋一邊係必要,上面位巴打唔好為屌而佢
1. 天堂的門壞了,上帝要招標重修。

德國人說:要6000,材料費2000,人工2000,自己賺2000。
印度人說:3000弄好,理由是材料費1000,人工費1000,自己賺1000。
中國人淡定地說:這個要9000,3000給你,3000我的,剩下3000給那個印度人幹。
上帝拍案:中國人中標!

2. 後來地獄的門也壞了,閻王吸取了上帝的教訓,制定控制價3000。

德國人看了一眼,走了。
印度人報價3000。
中國人給了評標的小鬼500,報價3000,又中標了。德國人、印度人很納悶。之後,中國人花了500材料,500人工,修了一半宣布停工。拖了半年,閻王被逼追加投資3000,完工。

3. 再後來天堂連接地獄的電梯壞了,也要重修。經過前面兩次教訓後,控制定價3000而且規定要一次性修好。

德國人又來,看了一下走了。
印度人報價3000。
中國人也報價3000,並稱完工後有茅台送,又中標了。拿到錢後中國人開工。材料500,人工500。完工後,上帝叫人驗收。事先收了中國人紅包500的驗收員聲稱「合格」。不久又壞了,安監、質檢(都收了錢)等部門說超載所緻,要重建。上帝被逼追加資金9000重建!

4. 再後來,人間的大門也壞了,投胎的上不來。經過前幾次的教訓之後,嚴格定價3000,監理,審計現場跟蹤!並且免費保修1億年。

德國人嚇跑了。
印度人報價3000。
中國人來了,無償修好,免費保修2億年,但要5萬年的管理權,上帝同意了。於是中國人修好了後在門口設了個收費站,投胎每人每次500,雙向收費上不封頂。多給錢的投胎到美國,給500的投到歐洲,逃費的一律投到中國。

上帝和閻王無語,徹底崩潰。
好似全世界得香港用竹搭棚
其實真係好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞