其實點解鬼佬啲修路工程機器香港完全冇見過有人用?

210 回覆
92 Like 13 Dislike
一定好撚貴仲要分分鐘個個制都英文啲工人唔識睇
整一段路仔 做既兩個人 企係到望兩個人做既有幾個人

一段路仔整成個星期按人頭cap水
好簡單問一句
你講到啲機器幾靚幾靚
施工的時候放喺邊呢?香港邊度周圍咁大個平原俾你放機呀

再講儲存,香港邊有咁大地方俾你擺呀
仲有安裝維修唔駛工人?
呢幾部機加加埋埋閒閒地過100萬啦
香港落標成日價低者得,承建商邊有錢買,邊有錢養機啊?
香港條路邊有咁闊可以擺呢d機?
整咁靚點開數整爛佢掘過
古早味鋪路
出過街未
擺呢部野係度整路過到警察嗰關先啦

試陣都fail 啦, 仲有環保處嘈音管制呢
依家整路
成日都係1南亞+1阿伯做野
2-3個企係度睇
1個影相
1個監工
一就睇錢,部機難養難維修又用得唔多嘅話,搵鬼買?

二就睇環保署,你想入新model?做政府嘢最鍾意問你有無job reference,無嘅話又要俾唔同部門批,過五關斬六將,所以無人會願意試新嘢(心諗屌你老母你唔撚試又點會有job reference,同啲冚家鏟hr一樣請fresh grad就嫌你無工作經驗)

三就睇施工環境有無可能用到,香港啲道路你封條線一陣都要過TD, HyD, 差佬RMO,唔好講話封晒全部
你望下周圍乜淨都無就梗係用到啦
整咁快做咩喎,一日返十個鐘架
香城D路咁西窄
請睇清楚部機幾大架先啦,呢啲機去舖啲又平、又直、又長嘅路,真係無得輸
但係香港啲路仔,set部機都可能無係件啦
都唔好講香港啲路仲要斜路、彎位又多又急,完全唔啱用
因為香港所有工程都係
價低者得
人地 地方大
香港整呢d野同扮工一樣
香港咁細你效率咁高咁快手做完無人會讚你仲會搞到自己賺少左
香港做呢d野一定要有咁耐拖得咁耐
香港有位鋪咁闊嘅路?
香港整路邊度放到呢部機
其實地方細先整得耐
好多工作既工序 外國都唔同啦
啲大型機器好多除咗真係整嘅嗰條馬路之外
仲要唔少extra位去setup
一嚟香港實在太窄,冇條件咁樣喺市區額外圍多幾十米出嚟
二嚟setup大型機器如果一次過整好大段路就化算,但香港整路因為交通太繁忙,只可以逐段逐段封,逐段咁set機拆機計返條數成本貴過用小型機器同人力,就自然冇人會用

再加上平路就好使好用,但斜路成效未睇得出

可見嘅係得新地區一次過勁大範圍開荒先會用到呢啲機
但嗰啲地方除咗做嘢嘅人根本唔會入去
所以有用到,正常人都係唔會見到
最好唔洗錢
外國修路工程(非曬命)
成本都差一截添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞