習近平:大飛機事業一定要辦好 我們一定要有自己的大飛機

274 回覆
69 Like 284 Dislike
巴西都有Embraer

機箱九成MIC ,理得佢歐美牌子
咁日本都有Honda,仲要幾好賣
但廣體機係得嗰兩家拎到准許證
淨係睇FAA批唔批就知架機咩料
晶片都搞唔掂,搞飛機
高鐵之前溫州咪又係出事
結果係點?
咪又係大把人搭
14億人市場 唔怕 內循環
究竟對面國家宜家有咩真係自己整到出黎

新中國大飛機

無需外部勢力批准

中國心

習思想
打造大飛機
中國係材料學呢個field永遠唔夠美日德來
飛機要講求耐用 當中最貴係個引擎 損耗最大亦係佢
美國賣得俾你唔怕你逆向工程 因為最核心嘅冶金配方(比例 溫度 時間 時機)你逆向唔到
波音機引擎keep得好可以用十幾二十年 國產分分鐘5年一換
共產黨就話可以用行政命令逼大陸航空公司買C919谷起產業 但外資聽到5年換一次引擎肯定唔會買 除非以後飛中國只可用C919
其實整呢d大型飛機 軍事用途都好大

你諗下 一改裝到時運坦克車裝甲車運兵都唔難
唔通下下買定對定零件咩 雖然部機都係未到100%國產化
兩伊戰爭 當年伊朗個批f16 咪就係輸冇零件

強國擺明當正鎂係對手
樣樣野都驚死美抽佢後腳
不過始終都係追唔到對家
同黃金砌機佬一樣,全部零件都係外國買返嚟砌,低技術
事實就係到時一玩飛中國要用c919
或者每3班機要一架係都夠玩大個市場
呢d野強國一定做得出
不過到時要佢整一架機都有排啦
可能一開波一年先整到一架機
內需都未搞掂
當你咁做 一旦一部出事 d人就會轉坐高鐵算

出國應該唔怕 因為呢部C919唔知拎唔拎到美國入境許可 如果拎唔到咁出國嘅機淨係可以用返波音同空中巴士d機
高鐵之前溫州咪又係出事
結果係點?
咪又係大把人搭

唔怕都講得出犀利
咁肯定大把愛國傻閪走去搭嘅
同埋溫州出事係因為信號系統出事 軟件問題唔係硬件問題
你都on9
蝕錢會驚?唔通會執笠破產從此冇高鐵?
大陸講緊起磁浮啦廢物

你驚都未到人驚 蝕錢是國家既 驚西
係美國批 有先入得美國境好多國家都係跟美國頭
美國俾入佢地先俾入 美國唔批就意味住呢部機只可係中國飛
逐樣拆出嚟再copy要幾多年
係呀
到時可能出事黑盒唔公開都可以係軟件問題

可能一整左出黎大陸玩打卡 抖陰
仲多愛國粉紅去坐
大陸一早有運20 抄美帝部C-17
當然個引擎無人地咁大推力 滑行400米就起飛
當你咁做 一旦一部出事 d人就會轉坐高鐵算

出國應該唔怕 因為呢部C919唔知拎唔拎到美國入境許可 如果拎唔到咁出國嘅機淨係可以用返波音同空中巴士d機
高鐵之前溫州咪又係出事
結果係點?
咪又係大把人搭

唔怕都講得出犀利
你都on9
蝕錢會驚?唔通會執笠破產從此冇高鐵?
大陸講緊起磁浮啦廢物

你驚都未到人驚 蝕錢是國家既 驚西

咦五毛狗嬲到震喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞