連胡說樓巿都開始唱淡港樓了

134 回覆
181 Like 7 Dislike
唔計市場同經濟因素
樓本身都會變舊 condition都唔同 舊樓按揭又難做啲
再加上樓本身成交量就唔多 同一個屋苑用你講嘅數據分析 其實都無咩意義
唔怪之得我見佢啲咬字好標準
你 難 果啲發音
唔同condition 個價都唔同
咁佢就要研究點樣減小bias

用1個例子 根本就extremely bias analysis
佢講緊十大屋宛wo
基本上十大 做30年 無難道
我衣加就咁禁第一城 1個月都幾十單成交
再detail d 就係唔同房形 唔同景觀既單位比較
你攞既sample 愈多愈大
點都準過拎1個例子 仲要係極端例子(即係最高價)黎比較掛
除非佢只係想用最高價既單位同現時估價差幾多
咁樣佢既分析 小學生識禁2個app 美聯/中原+銀行估價 10分鐘都唔洗搞掂啦
一個樓盤有冇缺點同升跌市冇關㗎喎
物以類聚, 咪吸引到d藍傻鳩去睇之後衝去買
房屋台全部都係人中之龍 邊個唔唱好就係公屋仔廢淡loser
如果一個人唔思考
就咁睇佢呢條片
即係話第一城 跌咗大約16.2%

咁我求其禁2個歷史成交19年
1個升2.6% 1座14A
1個跌 10.9% 10座22h

2個既結果都冇16.2%咁大
同座同單位做唔到 咪試下相類座同單位咁做啦
點都好過你是但汁1個單位代表1個屋苑掛
呢度應該有啲錯
唔應該睇近期成交
應該睇返19年
邊D係真心,邊D係廣告
人地都寫得好明顯下架啦喎
根本好多香港人都係同蝗蟲一樣天生劣根性
藍糯米條條片都賣廣告咁
乜都吹一餐
即係廣告 = 羅正牌9up
沒事兒
有AA繼續說好樓市故事 升繼續升
胡說樓市真係好用心做

睇完佢

再睇黑糯米嗰啲

真係好大對比
有fd 同你一樣口吻
佢19年年尾買左樓,果時日日post ig 曬佢買左樓

依家就好似你咁
啲傻鳩一定要屈人企是但一邊
都有的,我既意思係,例如介紹新樓,佢唔會因為樓市向好就話好有升值潛力點點點水你買
佢會分析埋個盤有咩缺點,例如將來交通會點,隔離屋苑個價位,或者可能對面景觀有變,投資價值就會無咁高乜乜77
黑糯米定胡說高質d
課你老母金咩
佢隔半年開一次live都係得5k收入
唔靠接廣告真係5000蚊5個人分?
錯重點 師兄
重點唔係想講升跌.

而係一d樓評人 比較多人認識 多follower 既
講既野同衣加新聞同app彈出黎既message 一樣既時候
先係問題
新聞本身就要做好多瓣 娛樂etc. 唔做deep既分析 齋陳述事件 合理既

但佢地係專做樓市分析既人
係咪應該專業小小 做下研究..
十大屋宛咁多座
咪相近單位相近條件做類比lo

就算我係買家/賣家 睇完佢講既野
我係有得益/長知識既 我會比個like 佢+ subscript
但如果佢做緊既野 同街邊阿嬸 三叔公都知既野
我會覺得呃飯食lo
5分鐘既片 可能十幾萬view
但睇完同無睇無分別

如果你接受到d咁單一既資訊
只能夠話 sor 我認真左
佢講完利淡客觀因素一排後 樓市的確回落左 即係事實印証佢觀點正確 咁都有人屌..唔望下大圍樓市向下唔肯接受現實
好多人接受唔到事實
因為自己上左車就緊係屌班淡友

次次問親佢地有咩原因去覺得個樓價會升返
好多都唔答
sponsor 片會著西裝, 屌乜尻姐
人哋意思係話主持人客觀
就算大牛市都唔會明明個盤岩岩巉巉都吹到唔入會走寶咁啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞