見習機師畢業生,年薪達港幣54萬元

476 回覆
401 Like 37 Dislike
我唔知
我睇唔到

班友係double standard
中資又點? 個傻仔開mic叫香港人加油咪抵死囉
依家好似停左無得報
督察就係,散仔真係廢柴
on9你調返轉叫d pilot cadet去考消防
肯定有九成人都過唔到體能
唔係話cadet好易考, 但根本同考紀律部隊無可比性
唔做人都可以搵193燒畀佢啦
如果你係一事無成, 預左自己畢業十年都係搵 20k 左右
咁都可以搏一搏鹹魚翻身, 連埋training做5 年搵番連登fg 價 (如果佢唔再減人工嘅話)

如果你本身讀緊專科, 或者foresee 自己都可以搵到 50k up 真係建議你努力啲發展自己專業算

如果你係有錢仔, 收租都唔洗做, 咁我更加唔明你做咩入呢行比屎自己食

個啲乜鳩熱誠, 飛行夢, 等你自己個行搵夠錢去慢慢玩都未遲, 食空姐呢啲on9 野更加不再話下, 你當啲空姐白痴唔知前面個班人幾霉咩 你自己個行搵到錢, 空姐呢啲食到你唔食啦
升到C4有19萬人工
傻狗一隻
政府工aco 咪都係 non transferrable
痴撚線
我睇咗啲咩
講緊機師竟然有on9用紀律部隊比較
之前睇完Top Gun,都諗緊 點樣先做到戰機機師

加入英軍?
有咩on9
律師 機師 紀律部隊officer同一個level光環 有比較價值
有人唔做去做狗
同一個光環

究竟呢個post啲人想吹奏政府工到咩地步
有幾隻狗仔帶風向
拿咁我又唔認同將人地律師拉低黎比
話晒人地唔係呀豬呀狗都可以考到入去
學歷有要求, 又係有牌嘅專業人士

機師都要牌, 但唔係undergrad 就已經係pre-requisite 嘅一個專業, 我自己就唔當係真專業人士喇
有咩光榮成日揸飛機,咪高級dc9咁
人工高d, 但covid 可以搞到乞食
仲有一失業就無任何transferrable skills 可以去第二度,可能做機場保安都唔qualify 要重學
輸期油係炒it 先
求安逸你走去做機師
有Covid 前班機師唔係咁諗,成日J 自己係香港唔知幾多% 既高收入人群,好撚心涼。最柒係一直話自己有幾咁難入,自己幾咁叻,但原來無野做果時係唔識發展另一個事業,個腦飛得太多無左?
On9仔你人生輸家黎?
紀律部隊officer垃圾都入得
入面9成垃圾黎
仲有今時唔同往日
全球airlines 越黎越賺少左錢,因為競爭d 機票越黎越平,亦少左好多高收益既客,因為比私人飛機搶左好多生意

而家做airline 真係無咁好景架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞