見習機師畢業生,年薪達港幣54萬元

476 回覆
401 Like 37 Dislike
機師學咁多同實際操作無關既野都係想故弄玄虛

等於巴士佬學牛頓力學學到大學level 一樣

扮高深扮勁

但其實無實際用途
你只係操作員炸
你用啲系統咪又係it 佬同工程佬整出黎
唔係以為飛機操作員識整吓嘛
正係件制服已經唔同哂
原來係白卡佬一名
行行做嘅野同讀嘅野 都唔完全一樣
醫生讀啲biochem 睇傷風感冒又有用?
工程啲數幾可用返?
會計又讀咁多咩法 咩法 做野好多用唔返
有人唔夠講了

1.操作一條片就ko 左
2.學術難度又ko埋
https://epicflightacademy.com/flight-school-faq/are-strong-math-skills-necessary-to-become-a-pilot/

乜撚都basic basic
繼續扮勁喇
根本是但一個理科學士學難度都遠勝機司
除左唔認你地重可以點

唔通識自己唔值?我相信無人咁傻咁誠實
醫生點會無用
醫生會識睇期刊要睇新藥
都可以有醫生轉去研藥

機司可以做啲乜?
唔通去設計飛機?整導航系統?
唔好攪笑喇
果啲係工程師做既野黎
話你廢就白卡佬
機師夠有人做test pilot la
講黎冇意思
工程師又個個研發咩 大把睇住manual做又一日
反觀工程佬識既全部
Advanced advanced
睇住都要明佢講乜
要改設計
唔係一個公版就可以應用萬樣要求
但機司依啲由一點飛去另一點
要嗎?有機師自己吹到咁複雜嗎?

都話
以住只係中專
應該只護士同級
但依家係吹到同醫生同級(你自己都舉醫生做例)
但認真識個機司朋友情路幾坎坷
雖然而家先30頭
建議你send email俾全球airline
舉例係指 讀嘅野同做嘅野關係可以好少

好多野係因係要揹法定責任 所以政府整牌照要求 叫啲人考試

例如啲人炒機 社會就會話政府 識咁少野都可以做機師/某xy 行業

考完牌 之後啲從業員有冇溫故知新 就係自我修養
你咁唔中意都冇意思
照佢咁講 律師都冇撚用的
用埋哂d中7英文
其實theory 唔係真係咁難,但要顧嘅真係好多。
你可以試吓聽住ATC 同時又要process 儀表俾你嘅資料, given 你架機係正正常常冇野壞。
另外仲要keep住諗吓下一步要做乜嘢,同埋機師值錢嘅位係出事嘅時候作出正確嘅判斷。

所以你講得啱,engine 仔year 1 嘅嘢真係可以難過ATPL theory, 但multitasking 唔係個個都得。揸飛機亦都唔容許你好似揼code咁,錯咗先慢慢改
可以成日聞到空姐放工黑絲
佢有冇聞過空姐黑絲??
入行真係唔駛book smart ,street smart 先緊要

Btw 大把機師 一路做一路讀 phd
男定女先個機師
Part time 讀Phd 都已經好smart 了
more
佢老母塊臭閪日日被雜種狗屌到反哂皮痾咗佢隻生滋奚出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞