見習機師畢業生,年薪達港幣54萬元

476 回覆
401 Like 37 Dislike
14個試
都痴撚線
仲要年年line check 都得個2萬幾
食屎啦

你係咪eligible officer 啊?
著住套制服係機場 chok住行
幾型 放工都係機場行返幾個圈 食個tea 比人望下先
發覺 只有avgeek先會認為機師係世上最難做既職業
佢地心目中 專科醫生都唔夠機師黎
太矮

型棍
無形中都可能有bias嘅, 始終想做機師或者做得嘅點會唔鍾意飛行啦
傳銷掛
型條撚咩,無得撈量緊地
聽講呢班新請的Cadet pilot如果俾人用任何原因炒,都要賠足訓練的成本,講緊俾人炒即刻要賠百幾萬

假如香港第時無咁多飛機,呢班人就係國泰的回血劍炒返一二百個就夠填炒燶期油條數
之前就無試過追嘅,而家咁多人入可能真係做得出
以前terms同而家唔同
Covid前寫明自己離職先需要賠
而家係寫任何原因都要賠

利申:有個表妹入咗某一班唔想佢俾國泰割韭菜
抄足gfs 睇黎係新搵錢路數
機師真係好垃圾
係垃圾到傻咗嘅工
因為有一班傻仔做爛市
你有心想做果陣 做下research
你就會灰到仆街

因為香港考基本上比人玩死
外國入場費貴到傻
人工又低 仲要負債

仲有半年考試 一年body check
是旦肥咗你都收皮

求其一個經濟下行
你又收皮

仲你轉唔到工
仲要忙到仆街 香港教師啲課時屌打全世界
再加大量admin工作 兼日日7點半返工 咁都好吹奏
可以呀
不過人地最唔缺機師渣麻
英美澳紐加從來唔缺機師 應該話直情係全球機師出產國 (當然重有某啲南美國家) 點樣技術移民
四柴係同一家公司 得幾次機會考
幾次都考唔到 公司會認為你唔係機長嘅料 如非特殊情況 唔會再考慮比你升

不過三柴 都係機師
一柴兩柴 …..都唔算係正式機師
你唔好係連登到講真話啦 佢地嬲嬲架
做過銀行都知 Compliance, KYC, AML , forensic audit , 一堆警察散仔做完商業罪案調查科, 直接轉過去做AM/ M, 人工兩/三級跳
重未計少數督察精英, 商業罪案調查科/ 科技罪案組跳槽,人工150-180k 咁請
連登仔淨係識講狗狗狗, 狗做緊你上司呀
cadet pilot programme將人地 3-4年diploma 濃縮到一年, 重要有埋飛行時數wo 連登仔: 醫生一個sem讀嘅野多過你
香港邊有職業抵玩過督察
Package 係有壓榨成份架啦 但係又咁諗, 無國泰train, 邊有得飛!? 無國泰 點樣一年攞到cpl + frozen ATPL? 無國泰, 自己比錢讀完 重要 自己搵工 由instructor做起?
有 消防隊長世一
尊重程度
女女受歡迎程度
人工
工作空閒度
總體CP值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞