見習機師畢業生,年薪達港幣54萬元

476 回覆
401 Like 37 Dislike
國泰航空二級副機師(見習機師畢業生)的首年年薪一般可達港幣54萬元,包括2日年假1和折扣機票優惠等福利待遇,國泰期望於2025年前培訓逾1000名本地見習機師。

國泰航空與香港理工大學昨日簽署為期3年的合作協議,合辦全新的綜合見習機師培訓計畫。見習機師培訓計畫為期55至60星期,分3個階段培訓,包括理論、模擬駕駛訓練及飛行訓練。理大會提供為期150天的理論課程,其中包括至少750小時的教學和考試,內容覆蓋飛行原理、氣象學等。順利完成課程後,及格學員將赴海外接受飛行訓練;而有別於過去所有培訓課程均安排在澳洲舉行,學員今次最後會返回本港,於國泰城接受多組員模擬駕駛艙訓練。

徐凌峰(Vincent)是首班見習機師之一,他於2019年於香港理工大學物業管理專業畢業。他表示,新課程讓他們有機會參觀香港飛機工程有限公司和香港航空發動機維修服務有限公司等,可以近距離觀察飛機的系統和引擎,計畫在完成課程後加人國泰航空的機師團隊。

運輸及物流局局長林世雄表示,這次培訓計畫是首次由本地院校教授航空理論課程。國泰航空行政總裁鄧健榮表示,國泰已展開全面的招聘計畫,期望在未來18至24個月內招聘超過700名機師,當中包括400名將於明年底前完成見習機師培訓計畫而晉升的二副機師。

咩IT,civil / building, Big4 全部不如飛機師,人工高,福利好!又有得屌空姐
不服來辯
公司賺少左錢第一個炒先 不服來辯
唔會
做得機師都唔會諗住隨時轉行掛
你咁講做督察都係non-transferrable
全文重點:去考督察 警隊要人!
督察唔係人人可以咁唔要面做到咁低賤嘅
唔做機師走去做狗
有飛🐔輪住俾你屌喎
仲生乜嘢小朋友遮
年薪喎清...
正正常常30 歲應該點都有
真,covid被停薪,依家終於雨過天晴!
利申飛機師 最近屌到腳軟
督察轉行易好多。保安公司,私人保安,機場保安公司。各大型公司保安部如馬會等都有唔少前警務人員。
仲可以加入社團。
拎IT Civil Big4一堆垃圾工黎比
而家要頭3年定係頭5年自己還番一半培訓開支,
減減埋埋底薪好似得3萬幾,當然加番Allowance係唔錯,但比以前低咗一截
而家年薪84萬
但如果佢請我,我想做飛機師

31歲仲請唔請?而家仲有無30歲呢個年齡限制
非警察打手?
請問依家做緊咩post
Fg都唔止啦
咪又係司機,不過係空中姐
佢講事實,甚至有啲大學嘅物管係警/現役 輔警,見識少就咪懷疑人係打手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞