12月中去名古屋

604 回覆
15 Like 13 Dislike
但我諗住買火車pass
立山黑部pass賣到11月10
巴打去幾多日?
如果去本州中部唔上立山好似有D雞肋因為我都有諗過唔上立山
但因為我睇過其實來來去去都係上高地, 立山黑部, 白馬, 高山 , 富山, 金澤, 下呂
如果今次唔上立山
到下次上嘅時候一係去多次高山富山金澤, 一係遠少少東京/關西出發
我去8日, 會用高山北陸JR pass 名古屋入大阪走

我發覺5日pass真係好難用
十二月尾去
上網睇新穗高啲review 好兩極
一係就好靚,但天氣一差就咩都睇唔到
有冇去過既人分享下
諗住高山check out去白川鄉行半日,再去金澤住
白川鄉去金澤會唔會好難book 到巴士
呢間係咪要排大隊
邊間正
雞刺身起鹿兒島食過 幾正
仆街真係唔好慳果少少
旅行最大成本係時間
12月中, 可以去高山, 飛騨古川, 白川鄉, 下呂温泉

上高地/乘鞍應該封咗山, 不過可以去平湯温泉住返晚一泊二食, 天氣好可以去新穗高坐吊車睇雪山

名古屋JR站有高速大巴去高山市, 如果諗住以高山市為基地, 咁買來回巴士飛其實抵玩過買bus pass, 去到高山先睇天氣同行程買白川鄉/平湯嘅巴士套票, 當年白川鄉day trip bus tour仲包埋lunch, 車到你上小山上睇白川鄉全境打卡, 抵過自己搭巴士去

高山除咗食牛, 仲有好多好嘢食, 最正係可以去酒造狂飲清酒

如果打算去平湯/奧飛騨温泉一泊二食, 咁就唔駛去下呂

自駕就要小心山區公路路面結冰, 坐JR/巴士會穩陣D

名古屋... 真係冇乜好玩, 可以去Lego land, 豐田汽車博物館, 仲有豐田車廠factory tour
住河童橋果邊?
高山啲舖好早收 5 6點左右就收得8899
會好趕
我食開あつた蓬莱軒
本身唔食魚既朋友都為左佢食魚
好少野食我會翻兜咁多次
台灣人狗屎垃圾都話好食
中那晒伏 當年睇住食
我果陣都係join day tour

有d趕 但扶老携幼又無人識渣車
day tour 係方便好多
一個月前可以上網book
我去七日,個五日pass揀中間五日去高山白川鄉金澤用捨棄機場來回名古屋嗰程
早啲出門係ok,合掌村上埋展望台我覺得兩小時都夠(唔計坐低食飯)
你唔係大阪走咩
我就係唔想走回頭路
認錯人
其實唔好成日話名古屋悶啦
聽堆日本大叔朋友坐埋傾計
係日本人心目中 名古屋的風俗好勁
咁你就知d日本人平時係名古屋做乜啦
咁點解唔直接揸上去高山?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞