[悠二]ASROCK X670E STEEL LEGEND 開箱 拆解 介紹

138 回覆
50 Like 8 Dislike
nvidia 有可能 用intel fab
samsung就不了
tsmc就唔想同nv做生意咁樣 無discount
nv太彈出彈入 成日想cut單
請問AMD 之前嘅 USB disconnect, memory 唔 stable 之類嘅問題解決晒未?
因為而家server方面.的確intel麻麻地

主要原因係因為AMD 核心高得黎.搵到個sweet pot的話.真係慳電得黎.性能都非常唔弱

intel而家佢都承認佢輸緊.所以佢話遲d會整強返.我都想睇佢點打
要整高性能GPU唔同內置gpu既

規模同架構差太遠

anyway.佢而家出.我都唔敢買.明顯試水之作.唔知有幾多bug
我又覺得冇關係.純粹NVIDIA睇個時TSMC產能係點

又或者samsung俾左好大offer

其實純粹睇錢

講錢姐.簽份約.有生意唔會唔做.但問題係對佢地呢d大規模整既.同中標冇分別
除左av1 encode應該都無咩人買
開機卡ok既
就連amd都有igpu 開機卡都唔洗
Zen3 後期 bios fix左

Ram 正常係睇qvl 執

如果連jedec ram 都行唔到 會係imc 死左
好怕呢類「小問題」
難troubleshoot之餘仲會影響你日常使用
Zen4 第一代am5 platform 一定會有頻密更新bios 改善ddr5 support

呢個情況 Intel 12代出果陣遇過

建議睇qvl 執 ram or 入返有標明 Amd expo / 支持雙平台combo mode 既ram
冇錯

雖然AM5個粒igpu性能幾乎仲差過intel.不過算啦.真開機u
300板個期
我所知.後期我賣既amd.係少左問題

你指既usb disconnect.我都好似冇乜客人反映

memory 唔stable就zen 3好好多了.正常XMP開到既

去到zen 3個時

不過.問題係相對intel黎講.或者叫壞率.相對intel黎為多.當然唔係話真係多好多
拎來著機 同 decode 唔好諗太多
真係壞唔怕 最多換
最怕啲問題時有時冇 又唔係root cause係咩
超盡佢用黎hyfrid crossfire
冇crossfire sorry
我記得以前有張晶片叫lucid

可以令amd nvidia溝埋咁用
唔知e家有無人整

amd主卡
nvidia副卡全力行rt
我都唔知點解am4到最後zen 3.壞率依然比intel真係高d(咩牌子都係)

但你話計用電量.amd甚至仲低d.我都唔明點解會咁
冇呢支歌唱好多年
靚果堆大部分一早比左server

剩返D 咪揀做desktop
咁正常既

server要求高好多

同埋個到先搵錢

當然要用靚野

寫得幾好
係啲相好似99地
我會改善下影相個part

都見到好多人講
VideoCardz都有講
同我起內文講話呢張貼紙.好難整走
https://twitter.com/VideoCardz/status/1575446238475984896
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞