[悠二]ASROCK X670E STEEL LEGEND 開箱 拆解 介紹

138 回覆
50 Like 8 Dislike
雖然我自己代代都amd yes
不過intel 12代big little 真係做得好
佢個P core堅勁
但係佢工藝唔知keep唔keep到,如果佢重演14+++++++咁就都係到此為止
核心雕花睇落都係intel魔高一仗
仲未計chipset IMC
將來既野好難講啦
不過以之前所講zen4之黎應該都會大改
chiplet佢拿手好戲一定會carry forward啦
總之有競爭就好
intel 14nm++++++真係搞唔掂
聽intel個road map應該就唔會重演

佢應該係下下代會再大改

Intel ceo 自己都話 2040 佢會全面拎返市佔 包括 server個part
幾時多d呢d文
之後會唔會有Z790 開箱po
黎緊都會繼續多呀

下篇會係FSP ATX 3.0火牛.暫時仲寫緊.因為火牛比較難寫d

而且我都要寫特別d既野先吸引到人睇

目前仲諗緊要唔要等埋40系卡先
會有呀

今日某間廠都諗住俾我寫b650而家傾緊
reset bios 制都少
想全都要 有啲少貴
不了兄對我岩岩寫返開箱文有冇咩意見.真心想知
老實講寫得算係咁啦,
網上d review 國際巨企linus都唔係次次拆開黎睇
睇完知買緊咩
所以你唔好拆我塊gene,我會心痛一塊板夠買3塊板
以前買過giga aorus板
好似果陣用緊9700k
號稱雙bios一個死左自動刷另一個
玩ram玩死左bios唔識著
佢自動load另一隻bios
自己tar兩tar都tar唔起點知死埋
雙bios都會死
最後攞去保養刷個bios都兩個月先返到黎
真係不如學人地共石留個port比你刷bios好過
我通常未必NDA後再寫d產品

姐係我成個x670可能就係得呢兩塊

b650黎緊會度下

目前所知會有MSI.

同埋我會寫gigabyte.雖然我自己內部已經收到唔少b650 gigabyte資料

之前都強調giga起am5會主打中階.所以有D野我都想拆解塊板黎睇下

同埋b650的話.我都可以上機試埋

不過多謝你先

如果有產品想我開箱或者測試.可以同我講.不過最好就係比較新既產品
佢個雙Bios.有兩種

1.
一個救援bios.一個主bios.你主bios出事.佢救援bios會auto flash落去`

我同你講.呢個的話連我都唔多搞得清個玩法

係連點樣生效.連我都唔知

我試過死過bios,想佢生效.但點整都唔得.但有時佢又真係自動flash左落去救到

所以.有佢作用.但係未必一定得work

2.
一個真係實體雙bios.可以switch.呢個就正常既.冇咩問題
2040?

未計amd 度 arm 既出現會有大變化

唔好諗太理想
打錯.2024先岩

都應該係真.Intel呢個新CEO明顯真係想搞好返架構同性能.同埋佢而家都好投資新晶圓廠
好事黎,最憎rgb
自己有fab易搞

Amd 冇左廠 係冇大負擔 當然冇fab 要買代工廠產能

缺點來
屌佢夠話會整顯示卡啦
最尾 3月31 出張380m 塞住人地把口
唔洗比股東告

之後就A380 垃圾卡

琴日先出a770

a780 a580 都無影

拎返market 聽住先
到時amd 連埋radeon xilinx 用chiplet 應該都食左一半市場
好好架啦
好多資訊上網搵唔到 要靠youtube 睇果幾秒先見到

不過你影相可以set下腳架 睇得出你鳩影
以前玩得最勁RGB係Gigabyte d板

近年最冇RGB就係佢

不過見到z790.又好似想玩返呢樣野
係.Intel而家仲要過埋晶片法案.佢有可能更多能力去搞晶圓廠.

而想搞晶片法案好努力推既人.就係呢個新Intel CEO
display card就算啦.真係冇咁簡單.始終唔係佢本身強項

佢都係請左個印度佬返黎先搞.但係都冇咁快

人地amd(ati) / NVIDIA玩左咁多年.唔係Intel而家話入黎即刻嬴到佢地
暫時能力有限 做唔到太多產品.不過盡量啦

影相.我見到好多人講話麻麻地.我會諗方法去影得清楚d
反正 Amd nv apple 果堆tsm 大客 冇咁大機會𨍭
佢粒內顯都玩左好多年啦
由gtx285年代就吹緊intel larabee顯示卡
彈出彈入幾次 2022先有卡出
重要廢過3070
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞