[悠二]ASROCK X670E STEEL LEGEND 開箱 拆解 介紹

138 回覆
50 Like 8 Dislike
最impressive 係佢 行eco個performance loss都唔多 對itx用家黎講好吸引
係呀.我而家之後都覺得咁樣幾好

有哂優缺點.對too long can't read既人黎講都係好事
的確係.用緊5000系既.冇咩需要換7000系am5

性能唔算差得遠.又要換板.換ram.換cpu
今次AM5只係兼容DDR5 真係破釜沉舟feel

對有限budget既人 就算由0砌起, 都會卻步。 砌機成本比起上一代可以用DDR4高左唔少

更何況...cpu出黎個表現令人失望呢
我唔覺失望,你站係Productivity ge 角度 其實zen4 係好犀利
站係gamer 角度 佢係cpu bound 的game係的確有名顯 提升
而1440p 同某d game係因為gpu同埋技術限制 bottleneck左個cpu
可以等埋4090 /7950x ge評測
打機用買/等3D版
原諒我只係睇左techpowerup既review

無錯既,zen4對比於zen3既productivity performance係有大進步, 但係AI同science application, 7700x都係同12700k 叮噹馬頭 雖然係大進步既 但係感覺上會同13代比下去
AM4 由2017 玩到而家算係咁啦
唔兼容ddr4 先係個問題姐
Intel 1151由2017果時到而家1700 轉左3次了
的確係

3000系為止.我都覺得可以換既
目前黎講.我覺得am5.要等AMD出新agesa改良下ram個part先

目前ddr5性能佢太弱.同intel冇得比
好難唔戰未來
第一代DDR5版
華擎D X670E板殺哂成條$2000~$3000戰線
X670E雙G5橫掃三大廠真係精彩
今代x670 asrock都真係幾平

不過我覺得真係得steel legend好d
Intel出完13代.am5冇咩人講
等intel review等3D版
因為未到手

其實互有輸贏
但係要等有實物比較
先知zen 4 係唔係唔抵玩
我覺得半斤八兩
amd zen ccd 架構玩到最後一代,小修小補為主,真係靠am5底板戰未來,希望下代amd biglittle有更多進步

intel工藝炒車咁多年,一樣都係上代biglittle上面雕花,性能提升有限
d版越黎越少rgb

幾時可以有返aorus gaming 7咁多rgb
啲板咁叉貴 但就好似耶穌咁講全部貴板連debug燈又無 開機reset制又無
高階板變中階質素
以asus計.其實x670板靚過都勁過佢自家z790

應該真係chipset都貴
giga好搞笑.

x670其實真係冇乜燈.但係z790又有返rgb.而且明顯靚仔過x670
Giga X670

giga z790
我估打機呢.就目前am5未出3d版情況下.intel會嬴5-10%

programme個part.應該打和.又或者amd嬴少少少少
其實好難怪intel而家個新CEO起12代出個時講左話.雖然之前我地輸.但12代之後會改變成個市場

12代的確係唔錯
Zen CCD Chiplet玩埋今代就唔玩 ?其實我覺得AMD某程度上配置Chiplet 都可以學下Intel唔使2粒都咁勁 .

即係攞個例子 , 7900X其實可以 Zen 4 8 Core Chiplet+ Zen 3 8/6 Core Chiplet 其實已經夠做 . 只要最快嗰八個核心可以解決到而家打機嘅問題 , 淨返低高效率核心只要夠多同埋慳到電低溫就已經足夠 .
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞