24歲再讀返大學會唔會太遲

173 回覆
13 Like 502 Dislike
建議你諗清楚想做咩先讀
如果你想做兒子/廢青就坦白面對自己係咁廢
無謂讀完又發現自己根本都唔鍾意

識個朋友本身好廢識asso
讀讀下話無興趣,考試唔合格要retake
佢唔想retake所以quit左
然後又雄心壯志話好想讀第二科
講到好firm好想做果行好好前景
好啦屋企又俾錢佢讀果科asso
讀讀下又話想quit
大家屌7佢叫佢死都畢業先算
畢完業就失業
咩雄心壯志咩好好前景
由頭到尾都係佢呃緊自己
佢根本唔想讀書唔想做野只想做兒子
有心讀可以讀遙距果啲1月先開學
識個fd都係24歲返去讀UGC fund
之前返工得9k
讀完仲攞埋1st hon
之後fg 20k, 跟住做多幾年又30k up

轉運機會,要好好把握
90歲的奶奶最後悔的事情是:60歲的時候想學小提琴覺得晚了,沒有繼續。但是如果那個時候學了,至今已經演奏30年了。
唔好理咩雞唔雞U喇
有offer就揀個最好嘅黎讀啦
你嗰行有牌就做得 邊個理你咩U
你讀IVE high dip 遲早都要補番個degree先升到上去
咁不如快d讀完4年就加入社會大學
樓豬:我下年一定會讀書
下年開學後又上連登開post
24歲仲洗緊屋企人啲錢
其實好幸福
點解我24歲要自己交屋租
柴米油鹽都要自己俾
lm
同你一樣24先上返外國U。
其實唔係直升就比同齡輸蝕,遲咗啦,公開試最底層found dip上sf 或者top up ,依家都grad咗,揾咗年錢或者Master grad,入政府果啲加咗次point.遲就遲嫁啦,但唔起步就到中年果時無學歷,變咗老mk,遲到好過無到,同埋啱啱先開學無耐,你玩野咩?報個uk top up 啦,比心機讀,要chur gpa的,唔是交咗學費就算==
讀咗先喇
個個大陸人都有master
我40先番, 又如何
做黑警算啦
咩U
活到老,學到老,80歲都可以讀,何況24歲
SFU
我42都係咁讀啦
唔係架
好多人hea到20尾返緊垃圾工,為張cert
但其實唔係升職要讀,而係「覺得讀完會有得升」
我當年hea讀hku
其實唔知做乜不如唔好讀
通常讀得唔啱果科,都會係咁
好多藉口總會quit,連間學校遠都講得出

25打後先讀書,個腦係唔想溫書嘅
想問點解
借咗唔洗還?
呢啲唔想同佢一組
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞