24歲再讀返大學會唔會太遲

173 回覆
13 Like 502 Dislike
幾年前曾經係外國讀過大學,後來年少無知quit左返嚟讀8大,year 1之後又quit左,疫情2年嚟keep住做下廢青,抄散。依排覺咁落去唔辦法,想讀返書。我手頭上有一間外國雞雞地U offer, 一間台灣私立大學。 但想再博下Cityu, Polyu 嘅non-jupas, 同埋馬拉嘅UPM, 因我讀果科都質係專業,要註冊考牌,係咪其實間U雞D都ok, 因為都係睇個牌? 大家有咩建議,好迷惘,係咪應該讀返ive算? 因為除左外國果間係讀2年+1年實習,其他U嘅同科都要year 1入.......
先揀行業,然後中游學校只要接到個牌嘅學歷要求就ok,識人30歲先讀,冇問題,但佢讀水泡科
讀左咁多間 quit足咁多間,你想讀書咪又係想避世心態
你不如認真諗下想做乜好過啦
有心唔怕遲 ,識人四十幾歲走去讀it高級文憑
太遲,建議唔好讀
啱啱先開學無耐樓主又要等多年
pin this
有心唔怕遲
30歲讀 都仲有廿幾年比你做野
但你有冇心讀先 定係逃避做野? 會唔會有第3次quit
過來人, 35歲先讀hku master遲到好過無到。
但依家既經濟環境你要考慮機會成本,學費同讀書無左份工,你讀完之後cover唔cover得返,如果你讀撚完都無人工加就唔好讀,之前啲人話太遲讀其實有兩個意思,一係越早讀越易,二係太遲左讀讀完果行都無人請。
真係為將來想讀書定唔想做野繼續渾渾噩噩做人呀
讀左咁多間都quit而家會冇喇喇開竅?
我諗得好清楚,唔會quit㗎喇,因為真係唔想再嘥屋企人啲錢
一定係香港借錢讀,就算再quit都唔會哂屋企人錢。
覺得遲都係講緊錢姐
有時老套d講句 唔係純為錢
技能 態度 圈子 見識 可以改變你既世界既睇法
當你唔讀但到你60幾歲咩錢都搵夠啦 但你會唔會覺得滿足先?
睇你個勢屋企唔會冇錢啦,24 歲唔遲,比我既話實揀個地方好玩得黎,又易畢業既。
前半段真係香港讀書既至理名言
教撚精你邊個同我做下欄嘢
老閪都讀,不過睇家底做選擇,不過今次真係要規劃讀完做咩
24歲都未算遲,當年我讀大學都識唔止一個係24~26歲讀year 1
成日都見到呢啲問題

無論幾多歲都好,讀完大學所有嘢都係你自己,唔關人事,想做就去做唔好理其他人
再唔讀出年25歲、26歲、27歲…繼續loop
24歲一啲都唔遲,最緊要知道自己為咩,唔係入到都好難堅持到
有心唔怕遲,加油呀巴打
34先問啦 24有咩討論空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞