24歲再讀返大學會唔會太遲

173 回覆
13 Like 502 Dislike
94先講啦
而家一街都大學生喎
點解仲要讀垃圾野雞,樓豬讀專科就差唔多
一定掉頭走,扮唔識
4年top up咩科?
正常top up 1年架喎
點比點解要將呢d思想強加於人
只要樓主想讀返書,幾歲唔重要呀。🙂
建議先諗好自己畢業後做乜嘢工作,再決定讀乜、take乜Offer。如只yu係一啲專業嘅科目例如會計等等要睇返香港嘅認受性去決定會影響你將來搵工。

你要決定到自己想做乜,再去諗讀邊度大學嘅Offer對你搵工有幫助。咁就唔駛心大心細,唔知讀邊間好。

有目標你先可以分析到邊個Offer有助工作。
見到有回話樓主係想避世先再讀書。。。咁一係我分享下我身邊嘅故事,希望樓主各位睇完有唔同嘅睇法。我都係相信學無前後,真心想讀返又應該支持下嘅。。。
我個EX24歲讀緊HKDI。之前讀過幾年IVE,被踢出校因成績唔好。返年幾Full time,發現原來大學生先會多啲人工,所以返去讀High Dip。見佢上堂瞓覺,功課拖延症遲交、放學約炮或同唔同女同學出街(被我發現,
唔係要公審佢,只係陳述佢心態根本唔係為讀書,為避世同短淺目標而讀。)

無諗自己想做乜、目標,只為出嚟叫「大學生」人工好啲啲去讀,好難堅持到底。而家咪變成「咸魚」咁,想考大學連gpa都唔夠。浪費金錢同時間,屋企又因佢有經濟困難。

另,有個同學DSE畢業(只能說係完成學業)就出咗社會工作。
做咗幾年野,發現只係DSE grad根本無人俾工作機會自己。就決心儲錢再由副學士先修讀起。佢當時係決心讀傳播系,讀咗6年先大學畢業,佢一級榮譽畢業,當時佢已經28歲。佢而家係行內係出名。

你睇有冇目標同決心重要過你唔光彩嘅過去同幾多歲開始。
四年top up你係咪智障??
頂得到4年加8支疫苗?
超級低息
part time
樓主就係呢個名
Hahhaha
30歲人仲拎屋企人錢去讀書?
master 就唔好拎嚟講啦
你taught master咋

人地係第一次讀大學呀
加油 我清楚你的徬徨
我自己都係2020考完dse 連續2年quit過asso/hd
嚟緊1年都係會儲錢下年讀it asso (想上CU心願)
幾遲都唔怕 怕係有冇決心 同有冇諗真
我錯過好多次 希望大家都唔好似我
Asso high dip銜接上去先有機一年,cityu有唔少同英國合辦課程係4年
講埋依家人工有說服力多少少🤏
https://www.quora.com/Is-24-a-bad-age-to-start-university
"外國真係冇呢啲咁戇鳩問題"
歐美英日韓都有人問呢啲問題
請問你你邊個外國?
其實讀U係比時間你搵自己想做乜
on9仔 我25都番左去讀asso 你仲係到問連登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞