國際象棋大賽選手疑似作弊 傳利用智能肛珠傳送資料請槍

195 回覆
301 Like 7 Dislike
一早見到啲英文news,啲網民鳩噏然後新聞cap出黎,同hk01 cap連登啲cls comment差唔多,而家又到中文版
肛珠啲人睇完就會去試 過多幾年可能變成間諜工具
成個裝髮令到佢好精緻 成個洋娃娃咁
美人魚披頭散髮又雀斑 點比
其實唔洗 1sequence is the row 2seq is col 郁邊隻棋佢地會知 冇咁蠢
肛仔
冇證據
好多人話智能肛珠好難以相信,分享多少少呢單野爭議點:

首先,anal beads 唔係重點黎,點解會咁爆,係因為之前Queen's gambit套劇加Twitch同 chess.com搞左個合作活動,令到好多後生既 streamer 例如 XQC、 Ludwig同 Charlie 有捉棋兼留意chess news,XQC係 reddit 見到 anal beads 呢個陰謀論,係度大講特講 兼大笑搞到變左meme。

個陰謀論其實都係suggest 有device 比morse code比 Hans 出cheat,之前仲有人發明過鞋入面裝device 收morse code,個裝置唔係智能到 計算點行,而係receive 出面既 AI 例如 stockfish 既suggestion。個device 唔一定係anal beads只係「肛珠」夠juicy比人大講特講。所以 Magnus 棄賽之後,個大會又新增左 live delay呢個政策。 呢度有個爭議點,就係岩岩過左o個屆既world champ 既挑戰者 IAN係未開賽前已經對 Hans 有concern,要求大會加強保安,但係個大會要出左事(Magnus棄賽)先做野。

其實事實上,到而家都未有人prove到 Hans係100%有cheating,但點解佢會被懷疑到呢個程度呢:
1. 佢有cheating record,淨係講被捉都2次,網上被禁賽都試過。相反,有人質疑Magnus小器,但佢輸過比好多年紀細既GM,佢只會對自己發脾氣屌自己行錯,每次都係好大度讚對手年輕有為兼祝福,岩岩先輸過比一個印度新仔Pragg。

2. 佢行左d inhuman moves,係違反人類直覺既,國際象棋 AI已經係無敵左,而家人類最top既 GM都係背一d 公式去到中局 improvise,improvise 通常人類既諗法係會balance risk & return,AI因為計到幾十步之後,所以有時make d move人類睇落係 要行岩十幾廿步、行錯一步都會死,呢d人類唔會行,情願行d safe move。

行inhuman moves都唔係最大問題,你可以話你計得勁,但係爭議點係之後既interview, Hans 解釋自己之所以咁行係因為熟讀左Magnus呢個開局。因為呢個答案d人開 database睇返 Magnus歷史只用過一次o個個開局,再睇返成個interview覺得佢句句都唔make sense,所以出千既嫌疑大左好多倍。

3. 而家爭議既重點係,佢今次有冇出千都好,佢而家只要行d 怪棋/inhuman moves就會令對手好大心理壓力,覺得佢cheat緊,所以就算佢唔cheat都有advantage。 而家argue既反而係應唔應該信一個個底咁花既人,Magnus唔信佢,仲要因為佢作為 world champ加 Rank 1,只要佢玩杯葛 Hans基本唔洗再有invitation, 爭議緊咁做係咪好冇風度 定係做得岩 我個人係撐 Magnus
我來通!
條友連贏53場,點解唔懷疑係佢用肛珠
對面一定輸分心
傻閪黎 爆冷有乜出奇

上年意大利拎完歐國盃 轉過頭輸俾北馬其頓出局 無得踢世界盃都係咁啦

廢老輸唔起
你睇吓比賽個pace就知冇可能
解釋得好好

連唔識玩國際象棋既我都睇得明
咁計即係中共條友一直用開肛珠
但係AI黎講係阿花糕勁D
其實好簡單
高手一定睇得出係咪真人move
所以我信Magnus
live feed delay + 係一個隔絕到收發訊號既地方例如一個包哂鉛既房間到捉解唔解決到問題?
塔夭亮係1仔
真正用屎忽都捉贏你
佢梗係冇睇周星馳要作弊搵兩個妹幫手就得
入場過照x光機/金屬探測機
佢之前話自己好好彩咁研究過對手嗰場用嘅開局
上網睇啲人話佢對手捉咁耐棋淨係用過一次嗰個開局 因為捉棋有好多種開局 但係咁啱佢又會研究過 仲要背到第20步 所以佢對手就認為有內鬼洩露咗啲資料俾佢
anal beads 只係搞笑
利申唔識捉棋
純覺得去到世界冠軍連贏咁多場,應該有番咁上下能力分別到對手係咪cheating
如果對手有用AI應該更加易分到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞