東京無職男同你討論日本旅遊

799 回覆
151 Like 44 Dislike
有無啲咁祭典好去
要坐巴士 jr pass應該包
東北幾個夏祭
德島阿波舞同高知yosakoi最想去
上面有講既秋田橫手かまくら
去關東13日,去東京都3日,已計輕井澤 河口湖 草津溫泉 高尾山加埋9日(自駕), 仲有咩地方好介紹
如果一條友去福岡 9日會唔會太長
心水都係浸下溫泉 去長崎 熊本 大分 嗰啲
同埋想買飛睇slam dunk
12 月頭唔會咁快落掛
一條友最想去浸溫泉同食野,對shopping呀廟呀神社之類冇乜興趣,12月尾1月頭14日左右未知去邊好,係咪唔建議到時自駕(落雪自駕應該危險)?
打算東京留2/3日食吓好野探吓frd,唔打算去北海道,九洲淨係去過鹿兒島/霧島,四國關西至廣島都未去過,東北去過五能線/田澤湖/秋田/奧入瀨/銀山溫泉/鳴子溫泉,中部就高山金澤白川鄉嗰邊都去過2次,所以唔考慮,諗緊東北藏王樹冰同試吓滑雪同翻撻乳頭溫泉再去鬼怒川,一係就去伊豆河口湖箱根,巴打有冇咩好推介
想問吓,因為上網睇到去名古屋比起直接飛東京平成千幾二千,如果我飛名古屋再搭返新幹線去東京會唔會好on9
多謝ching同樓主
最後唔想10日chur成個九州,會淨係focus係北九州再去京都
所以諗住買7日全九州pass+7日山陽山陰北九州pass咁樣,第一日就留係博多行下唔用pass
10日全九州其實唔係好chur,又唔一定要去大分宮崎嘅,唔計呢兩個縣嘅話其他縣平均有兩日時間玩
多謝
好基本嘅野,竟然咁罕有

2皮野今時今日真係好撚少

600蚊一日唔連住宿。
自問係香港都唔係好夠洗,唔好話去旅行
唔好講其他日常開支,電話上網水電煤
一日3-4餐平極都要2百蚊。
交通,唱下K,飲酒,我自己有揸車就更加
去日本一個月2萬,我只係想像到日日松屋同711杯麵。咁我自己會寧願唔去
係香港已經做狗,去旅行都要咁 不了
當然每個人去旅行都唔同,我自己鍾意大洗大買大食咁解。
之前睇到有人話去公廁露營俾人拉左添
岩岩追左
話說如果東北2月頭係咪長期都落雪
同埋
乳頭山果邊d溫泉o唔ok..
見到雪地露天溫泉好似好正
最緊要有得book
呢三年,日本有咩點新旅遊景點?

準備plan去日本
嚟緊關西邊度可以避開人潮 ?
我係青森出入 其實唔難 你過野用青森做中轉咪得
唔會啦 南北九州 分開各玩七日都仲得
點會 買張pass 一路向北 再係金澤去東京

你查下有無pass岩洗 幾年無睇過了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞