東京無職男同你討論日本旅遊

799 回覆
151 Like 44 Dislike
感謝
最後買左12月5-20號 名古屋入 成田走
依家仲度緊
名古屋去北陸再落返東京 每度留幾耐
諗緊名古屋上金澤+富山再屈返落去高山再去長野
定係放棄金澤+富山直接名古屋去高山再去長野 之後揀你建議呢五個溫泉勝地之一
請問全國21日pass 俾多$1300上green class 值唔值得?
行程會搭好多程新幹線
東北pass 變左連續用5日,想去晒奧入瀨 十和田 過夜可以點排
第一推薦必須係青森既奥入瀬渓流
之後有弘前城既櫻花
黃金不老不死温泉
十二湖

秋田 角館有櫻花同紅葉
田沢湖未去過
玉川温泉係全日本酸性最勁
男鹿半島但太隔涉
跟住橫手市既かまくら我十分想去

岩手 有我第二推薦既世界遺產 平泉
仲有鐘乳洞 龍泉洞
比卡超限定列車都好吸引
花卷溫泉近新幹線

山形 有停留大正時代既銀山溫泉
立石寺 羽黑山五重塔都好想參拜
蔵王滑雪 樹冰etc 樹冰好似宮城縣個邊

宮城 仙台係東北最大城市 好繁榮
有日本三景既松島
被稱為奥州三名湯既秋保 鳴子温泉

福島 猪苗代湖個頭有溫泉又有滑雪
會津個邊有大內宿
いわき個邊有夏威夷resort
飯坂溫泉 磐梯熱海溫泉
睇前幾版介紹既台灣youtube
方便 買張tokyo wide area pass搭新幹線上北關東
草津溫泉啦the best
東京倒數有邊度好去
十月中會好d
d紅葉一過左最紅開始暗啞就完全唔好睇
櫻花收尾還好有櫻吹雪
11月就可能高尾山 多摩
買好左機票歡迎再問
咁咪喺東北周圍走,追我上面既長文
搭火車既話一定係去完高山先上北陸
北陸有新幹線方便d
奥入瀬有星野resort 有筆直必須安排
睇你自己經濟能力 我自己覺得普通夠搭
green亦不是舒服好多 睇你對d座位既挑剔程度
新幹線既位普遍夠舒服
原宿明治神宮 渋谷個頭
淺草 晴空塔個頭掛
我年年宅喺屋企
巴打意思係如果搭火車的話,建議
名古屋 -高山- 金澤+富山 - 長野 再先落東京?
而唔好抽金澤+富山走?

(12月去立山黑部應該已封山,白川鄉我亦都唔諗住去)
認真無經驗
日頭好似有得入去參觀
值得去 始終係世界遺產
上得山多終遇虎
如果個樣成日留意他人目光 又有d怯/憤怒 咪小心d
池袋西口 竹ノ塚 小岩個頭治安麻麻
睇吓你每日搭幾多個鐘頭囉,如果一日有成7-8個鐘都喺新幹線/特急上面都可以試吓green嘅,仲有另外如果你成日搭氣動車特急都建議你買green
12月去奧入瀨、十和田或者去東北其他地方會唔會唔太方便,步道唔開要行車路,又多雪,想周圍走裝備要求好似好多限制?
係咪春秋去會好啲?
仲有唔知盛岡市區有咩好行
建議同伯友去龍泉洞睇鐘乳石
奥入瀬出名新綠同紅葉 雪景都靚
唔一定行全段 選擇部分路段就搭車走
yes 祝你唔會因大雪而唔會上唔到北陸
感謝指教

我寫市區嘅意思係因為:
1. 未決定去邊
2. 行程唔想太趕
3. 兩個地方之間嘅時間未必夠去多一個景點

依家去龍泉洞要坐巴士?
好地地做咩離職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞