東京無職男同你討論日本旅遊

799 回覆
151 Like 44 Dislike
草津溫泉浸過真係覺得佢係高其他溫泉幾班
我見啲人都係推介大井馬場,樓豬有冇去過?
召喚日本妹killer
係日本做左6年野,你問我答 (日本工作/買樓/定居) (2)
https://lih.kg/bnNdHMU
想去睇紅葉 關東邊度好
打算10月尾去10日九州然後去5日京都追楓葉

諗緊個九州10日jr pass應該買全九州定分開北+南九州,因為見佢全九州得7日
同埋之後又要去京都
應該點買jr pass應該大阪飛返香港
師兄你好,路過想問少少嘢

plan緊個21日東京(7日)+東北(10-11日)+函館(2-3日)嘅行程,秋天去,用JR pass (預定買Green Car)。

心中有稿㗎啦,想問多少少嘢

東京到埗就直入仙台玩兩三日,之後就盛岡,秋田,青森,函館,返東京(包括近郊),最後東京走人

條件:
唔去主題公園
唔自駕
兩人同行

1. 東北唔自駕,純粹鐵路/巴士往返會唔會好難玩?
2. 因為未去過東北同函館,所以想著重個旅程喺嗰邊,不過比如秋田同青森睇落唔係太多嘢玩,所以擔心支唔支撐到咁耐時間。

東北啲車頗疏落下,同唔多順路,所以我覺得嗰plan應該都無咩空間再郁..

先感謝師兄觀看。
去過, 都係夜晚睇燈飾同埋有D比較矮既馬睇+埋身;
雖然香港都有得睇但值得去既
住左京都三年,可唔可以教我點挽7日
日光
南九州pass好似得3定4日?
南北九州兩隻pass共通地係熊本
可以考慮第一隻pass最尾個日住熊本
第二日再開第二隻pass

不過我建議直接買全九州pass唔洗煩
無去過 沙田果個都未
櫻花黎講記得要夾岩日子
埼玉縣既熊谷 幸手 川越(冰川神社後面條河)
都係關東數一數二既靚櫻花
咁樣玩一個人洗費唔連住,兩萬內得唔得
季節幾時?
可以考慮東京機場買張南北海道jr pass
兩種做法
一落機直接搭新幹線上北海道玩完函館再沿住條東北新幹線南下東京
又或者你搭飛機上函館先
直到玩完函館個日先開始張pass(買pass個時可以揀邊日先開始)
當然可以順序可以倒序

1東北鐵道遊唔差 我自己都去過3~4次 都有近車站景點
2秋田其實男鹿半島值得去 不過唔岩鐵道遊
可以由青森搭五能線落秋田再去角館
青森仲有奥入瀬渓流真係好推薦
世界遺產既平泉都必須去
唔明

銀山本身唔係就係溫泉區咩
山形縣係溫泉大縣 蔵王温泉 上山溫泉 天童溫泉
點會玩唔到7日
北有天橋立 南有宇治
仲有貴船 嵐山。。。。。
唔太好 你掌握返地方既距離同車程先
麻麻地鄉下地唔知你對鄉下既定義係咩
見到你東京大阪無乜安排係咪想用盡張pass
伊勢個頭好正要去 長崎咁靚既城市可以再多一兩日
十一月建議追紅葉
留名
下個月會去
感謝解答

函館直落東京只係為咗帶家母試搭Grand class..

自然景點方面,我打算去猊鼻溪,十二湖嗰啲。

附上初稿一份
我未去過 上facebook好多香港人資訊
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid032NxbySpsesrvD5b88QUYJh8Ew97x2Skdxm5YKkMqqHG8X2i1nJji84RmQaVWAisgl&id=640560339356933

四國真係非常值得一去我會講洗滌心靈
香川烏冬 德島拉麵 愛媛出名蜜柑 高知出名劈酒
四國必須要去大步危個頭 有條藤橋
祖谷既天空溫泉
仲有道後溫泉 松山城 下灘站日落
瀬戸内海個堆離島又係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞