歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (159) 萬惡B社hea鳩撚客又一例證

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
有冇試過搵支棍攪吓佢(唔好用牙簽)
無試過
攪完都係唔得嘅你都係買過樽啦
滲之前搵廢框試色
好 我再睇下
見有人問緊油性/水性油,所以順便問下

用開 雙星 水性油 手油模型船+噴筆
之後試左玩 AV 手油模特船

感覺上,自己是覺得雙星水性油較好,較岩自己
因為AV油,乾左之後感覺都係好膠,好似有少少似白膠醬乾左咁
咁雙星油係覺得水油完都正正常常既,都已經達到自己既效果
不過最大問題都係兩隻油都有掉漆問題
1. AV 唔使講,少少力,R一下就開哂
2. 雙星都有相似問題,最大問題係上遮掩膠紙之後,一拉就會成油掉出來,真係心痛死 (已上底油,都係一拉就有部份成片起左)
其實係咪因為我在油未乾既情況下就上膠紙做成咁既結果?如果我等兩,三日等乾先再上膠紙係咪唔會咁易掉?

最後就係因為掉漆問題,所以近期都有考慮會唔會轉用油性MR COLOR會唔會有改善
希望各位比比意見
掉落垃圾桶啦,,通知我嚟執
好好睇
雙星水性都係有少量有機溶液

覺得膠可以溝 MATT(消光)/Stain(半消) Medium
或者滲完線 痴完水貼 最後再噴層MATT/Stain

每層乾透至少要24小時硬化

掉漆問題 硝基一定會好啲
但刮都係會花/甩

有補份硝基對抗刮有改良嘅(GaiaNazca
買支水性油買支畫筆落手油啦
我砌到呢度都屌咗出聲
2. 係, 手油一般比噴筆厚, 你最好等一、兩日先好落masking
郡氏水性冇AV咁易甩, 你可以考慮吓直接用/溝埋用(你都諗住轉用郡氏油性, 咁點解唔用郡氏水性?)
噴油嘅惡夢先真素組可以無視
呢隻除非你棄變形合體, 否則唔會噴啦
素組到無視呢堆湯口唔執, 倒不如剪鉗都咪用, 直接用手啪啲件落嚟算

手油補色表示piece of cake
即係AV油直接加幾滴MATT/STAIN先至上油?
我都已經在用AV油時加多一兩滴air improver先手油
咁我又試下咁既方法先

掉漆果到咁我又試下每次上完油,等一兩日先masking

不過搞到山積左好多模型
因為用雙星水性,再做遮蓋都有掉油情況就覺得係水性油問題
所以咪諗住直接轉油性係咪會改善

不過都可以買幾支郡氏水性玩下試下

好似你哋咁講,每次上油等佢乾返一,兩日先
我合完就唔會拆返開了
其實我到而家都唔覺nazca耐刮
不過D 色就真係幾鮮艷就真既

對自己好啲, 買多盒嚟玩啦
下原來開咁少
次次2.5噴到含撚
講到冇咁易甩, 都可以試吓Citadel
我用過佢隻黑鐵色都ok
1:2已經好盡,2.5咁激
如果連primer/ surfacer甩多數係件件有油
如果要水性底灰vallejo mecha系列咬得幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞