「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (9)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
巴/絲打 想問吓你係咪已經搞掂咗visa
因為我都諗住買保誠
係呀,最後順利3個工作天拎到簽證
係呀,直接上去就可以。不過walk-in聽講要3點前,但最後去拎簽證就唔一定要3點前
唔該哂
如果只係去3個月語言學校
學校又唔會提供宿舍

出去搵屋係咪得返Airbnb 同酒店?
仲會唔會有其他選擇?
咁多位租屋嗰陣會唔會揀近市中心?
同埋發現好多盤都冇雪櫃,大家有冇解決方法?
有sharehouse可以短期
唔係話批左唔攞就冇得再申請?
之前20年報左 但上年佢批個時已經係加拿大
宜家諗住報10月語言學校再去返日本
Thanks
我再搵搵
短期好貴 計落好似去半年抵d
買返個
想問吓大家租屋會早幾多時間租?
係唔係冇得早太多租定先?
假設我人已經喺日本,六月中想租屋的話,應該幾時開始搵定先?
無得再申請嗰個
應該係pass之後去咗簽證中心做領證手續
攞咗個WH visa然後無去嘅話,之後就無得再報

而我嗰種係pass咗之後無去搞領證手續
呢種情況唔會用咗你嗰一次quota
之後可以再報過
比你參考吓
我係預3月開始租,而家仲係香港
1月31揀好要租邊間,當日send埋簽證個啲進入審查階段
幾日已經成功通過咗審查
咁驚唔驚如果唔過審查會唔夠時間租屋?
因為聽過好似有啲屋唔租比外國人
我係搵日本人幫手搞,佢有拜託地產公司介紹啲容易啲通過審查嘅屋,所以今次都幾順利
我琴日朝早有同地產公司用日文傾過電話
佢有問咗我幾條問題(點解嚟日本,會唔會返工等等)
之後晏就就收到通知話通過咗審查
你已經係日本嘅話,可以自己直接搵地產公司幫手
想問有冇人去留學有搞埋拎MPF?
最近先知留學visa都有得拎,但用BNO申請好似難拎咗好多
諗緊都係用返特區護照
有冇ching成功或失敗都可以分享下
買啲厚身嘅緩衝材包實入箱 交俾搬運就ok
要講定有主機板電池 之前因爲講漏左就搞到又要拆箱又遲幾日先運到
打算display card cpu手提上機
其他拆件放篋 機箱到時先買
而家諗緊hand carry個27吋Mon
打斜擺應該放得入手提行李篋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞