「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (9)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
明白,但佢一般提早幾耐通知你個study visa申請成唔成功?
試下理由書寫話你準備考 寫多句無壞
最緊要唔好後悔
我個陣交咗n3 very 理由書寫咗黎緊會考埋n2
學校咩年齡層都有唔洗擔心
如果有興趣黎京都可以考慮下我地學校,
最近已經有幾對港人夫婦順利入境,開始上緊堂了
年齡同你地差唔多
唔係好記得。。。
但唔洗擔心,基本上學校收齊你資料,提交左申請就99%成功批簽證,印像中都係開學前幾個星期,不到一個月時間,先知成唔成功
後年XGU grad
想問吓如果用佢個高度人才plan
喺日本大學再讀多個degree
係咪可以喺加分項目「畢業於法務大臣所公告的世界頂尖大學」同「於日本的高等教育機構取得學位」各攞10分 = 20分bonus
唔該你呀大喬,我大約估到你哋邊間,睇過下暫時都係首選,希望今次唔好縮啦
理論上係
讀Master好過讀Bachelor
除非你想讀另一個major

但係一嚟GPA唔過3
二嚟乞食科,就算搵到工都好大機會meet唔到佢年薪400萬嘅最低要求
年薪達唔到400萬可以唔用年薪個分數去計算,但要最低300萬
拎完wh visa之後,可唔可以普通入境日本
當2月1拎完,可唔可以2月2去日本旅行,2月3返,跟住3月先出發wh
乞食科應該都難年薪300萬
同埋最大問題難升上去
同難說服到入管話有專業技能
如果你想係日本讀個degree
建議4年裡面要好well planned
係日本搵工好睇你4年裡面做左幾多intern同部活
咁樣搵工先有野present比人聽

要完全燃燒學生的時間兼keep到好成績唔係容易

如果用香港嘅經驗去present
work唔work?
而家一路都有返intern同part time
work,只係會無咁好
個感覺會好似你考大學面試,但仲拎緊小學嘅威水史來講咁
始終要講清楚留學時期除左上堂仲努力過d乜

最理想係:留學時期的經驗(base)+香港時的經驗(bonus)

絲打知唔知日本intern競爭有冇香港咁激烈
會唔會癲到year 1-2已經要同人爭
同埋部活係類似上莊嗰種?
競爭:日本低d
但日本煙腸多數1日~1星期,多數都無糧出
名為實習實為參觀,無乜用
但大家都瘋狂搶住寫落CV
順便screen有咩公司想入/唔想入

部活唔洗去到上莊程度
體育系成日練習
非體育系會有定期聚會、飲下酒

就咁睇日本大學生活冇香港咁大壓力
可以放心讀,得閒可以做吓part time
順便豐富下自己CV
同問本身都想2月就咁去日本玩幾日

另外想問下如果今次成功申請但最後冇過去日本
會唔會入咗黑名單 下年想再申請都唔會批
因為最近返緊新工 本來冇wh嘅計劃 而家突然有得申請又好心動
唔想返咗一陣又辭職去wh
你只要限期內無去攞visa
過咗之後下次再申請都無問題

但如果你攞咗Visa最後唔去
之後你就無得再申請
因為佢已經當你用咗嗰一次quota
所有人只可以攞一次WH Visa
宜家去日本簽證申請中心搞wh好似一定要預約冇得walk-in
我今日見預約時間最早已經去到11月29日(wh申請deadline: 11月30日)
想去日本wh既就要快手唔好諗啦,申請左先再慢慢諗啦
咁都唔打算辭職 仲apply做乜
工可以再搵,wh得一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞