「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (9)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
即係要有方法(最壞係自己填出黎)去做條GROSS 每個月有30K "收入"
搵ACCOUNT去砌數等佢收稅?
SORRY 呢方面出邊太多叫你搞民宿買FRANCHISE 好多都覺得伏
話就你地最後有冇考日本語能力試
想問下未拎到CoE簽唔簽到租約
考左N1
正常簽唔到。最少都要有CoE
你講個D可以放心,一定係伏
Franchise 更加係
前者你講得岩,總之帳面上月入30K 就一定穩陣
當然真正賺到錢就最好啦
犀利
你地好勁
謝謝~
想問多少少~
日本有海外所得既資產增值稅?
個比重又係幾多??
基本上我搵左好多國家先覺得香港係逃稅上都算福地
但真係頂唔順
考左姐,1月先知成積
海外稅住夠五年就要交
講稅就一定係香港最平,無得比
但講生活質素,日本一定嬴
淨係住得舒服開心 比多少少都無所謂
即係頭5年都唔使比海外稅? 因為未當永住者?
好似英國183日都已經計tax resident
另外匯錢入去有無clean capital 制度?
sorry 問得比較多
可以咁講。
匯錢都無特別錢要交
純粹會打黎問你咩用途,唔會認真查你
咁就好了 謝謝
解答左我好多不明白
樓主想問下你ARC 同YMCA 比較係咪都係ARC 好D??
今日去問佢話7 月都多人申請
或者你介唔介意我TG/IG 你?? 我TG: chanrara
想問下有無巴打試過帶電腦主機過日本
(唔係手機電腦)
想問下留學既巴絲打攞個意見
n2,asso學歷 日本公司做左9年社畜但用英文多過日文
依家準備去讀一年語言學校, 然後諗住搵大學讀 其實係咪好困難
讀專門學校出黎搵野做又怕有限制 迷茫中想求指路
想問下大家用咩sim 卡 留咁耐
夠錢就唔會話好難嘅搵工係應該大學好過專門學校嘅
日本咁多大學,唔係好高要求應該點都有間收嘅,又無年齡限制
再講你去讀語言學校先,你同啲老師講係想升學會教你點做架啦
不過要讀成5年,出到黎可能都係收fg價就自己諗啦
我都想知
打算拎iMac過去日本但唔知點寄好
第一次入黎依個post,各位多多指教
是咁的,因為小弟出年係日本畢業都依家都未搵到野做
本身又對日本地產幾有興趣,所以就趁仲係日本時依段時間part time做介紹租房既中介當學下野,做到落去既話都想試下依行發展下
(本身都一路有keep住搵其他工同埋準備搞個搵工visa搏多一年)
如果大家係東京留學又想搵屋租既可以俾小弟一個機會幫下你手
租屋相關問題以外,如果係有關留學問題既都歡迎提問
睇你上半部份你話到而家都未搵到工,但之後又叫大家搵你幫手搵屋
咁其實你係搵到地產工未?

如果你未搵到既,咁好難搵你幫手架喎
未太驚錢方面問題
驚自己適應唔翻full time返學嘅生活多
同埋又真係驚用太長時間讀書,出返嚟會fg價好似唔抵 未親身去到仲未調節到個心態
同埋準備過去讀嗰間語言學校,佢有銜接專門學校
好驚佢水我讀專門 搞到心大心細

多謝巴打回應
我都會慎重考慮下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞