「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (9)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
第一次入黎想問啲野
做左野幾年,目標想去日本發展長住。依家考完N4學緊N3,黎緊想去日本讀語言學校,一路讀會一路搵工睇下可唔可以長住
1. 如果以做野為目標係咪揀東京學校讀會好啲?東京好似易搵工啲?定係其實可以揀大阪、京都呢啲大城市?
2. 東京既話暫時搵到3間推薦: 赤門、九段、長沼,有冇話邊間比較好
3. 搵屋既話我見學校附近(行兩三個字行到)1DK都10萬YEN以上,係咪正常定係我應該搵啲離學校幾個站個啲地方會好啲?
做嗰個field夠專日文唔使太勁可以直接搵英文工
唔講學校喺邊好難答不過山手線附近好合理
做緊DA,我估都要日文溝通勁
睇google map,都算係山手線附近

巴打你問咗我想問嘅問題
但我想問搵學校係唔係過30歲都係搵一般留學?
2023年分4期
failed咪可以再申請
又會突然分4期既
唔知總人數有冇變

都係1500
咁都好既
Fail左唔洗等好耐又有得apply
1拆4就375人一期
其實有機會多人爭左
不過申請既機會多左
想問下有無人係會淨係去讀語言學校學完日文就番香港?

畢左業幾年無打算係日本繼續升學/搵工
但一路都好想學好日文(聽/講)同試下係日本生活

不過個個都話我好on9
我都係
本身PLAN 今年7月 但唔知做咩呢排好猶豫
我甚至係幾肯定我讀半年/一年就一定會返香港
而我做既行業同日文都零關係
已經廿到尾 留學洗費又幾大 所以好迷惘

但又會諗一生只有一次 雖然對事業冇幫助
比個機會自己試下第二種生活 其實叫唔叫任性呢
巴打幾大先
其實去定唔去都係同你年齡同屋企有冇畀經濟壓力你掛勾
冇財政家庭負擔咪去 其實有冇幫助都好難講
你去到可能會有啲特別嘅際遇,令你係果邊發展事業
或者返到嚟有啲雇主覺得你有啲唔同嘅見識都會加分
想問下有冇巴打試過申請取消wh visa報咗最近果期雖然未知派彩,但屋企人突然有健康問題我唔方便走咗去
同埋取消左之後又可唔可以再申請
想問下讀語校係唔係大多數優先都會選擇東京/大阪多
睇到北海道語校生活費同學費好似都平好多咁
有冇人知WH 大約幾點出result
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞