[6週年快樂] Pomato 小薯茄及全新男團FINALLY 討論區 (18) (冰/童/英/J/富/蚊/朱mic)

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
麗英不嬲正 有波波睇
但係童童表現超班 估唔到佢做得咁好
因為我唔係尾場
我幾欣賞佢哋跳舞
好少可見到小薯茄會跳舞 (尤其冰童)
雖然我唔識分跳得好唔好 (當然睇到有人甩咗) 但係overall都算跳得好睇 誠意十足先
呢啲真係一場場
又易撈亂 多一隻字同少一隻字嘅分別
吖屌 sor 屈咗你
第一次睇一週年條片
佢哋好多段 但係show腳嗰段真係好正
有幾段最深刻
1. 掛小土豆牌遮住小薯茄logo嗰一下已經有啲情緒出咗嚟 好設身處地諗起香港
2. 講觀眾感言嗰到 阿J嗰段特別中 睇小薯茄嘅時候真係簡簡單單開開心心咩都唔洗諗嘅時候 陪我捱過咗好多時間
3. 冰戲富 富哥講the floor is lava 倒數54321但係阿冰都係無動於衷嘅時候 富哥嗰到感染力真係好勁 令我真係諗如果有一日無咗小薯茄會點
呢d 位其實好簡單但好有feel 真係好撚正
1嗰度 句slogan改做牛B其實嗰吓真係好心酸
好多人都唔想咁嘅情況發生喺小薯茄 (以至成個香港 不過...)

2 感言好似係尾場限定? 不過呢句好中 尤其系列片同舊片

3 同感 唔單只係富哥倒數嗰陣帶住嘅感情 另一邊阿冰嗰種冷漠真係好反映到現實
其實有啲位都唔知笑定喊好

例如hkh出嚟做薯茄Party Game新嘉賓喺主線上應該唔係一件開心嘅事(阿冰嘅表情),但作為觀眾又好開心見到佢地有新合作,而且嗰部份嘅內容都係有啲有喊有笑,但係又未至於去到覺得好大嘅感動點,變咗成個情緒好似未可以累積到去阿冰唔想撈嗰個位,淨係單純跳嚟跳去咁樣

但係富哥喺度勸阿冰返去嗰陣真係好心噏,尤其係喺阿冰表現出嗰種無力同不信任之下
讀薯茄郵政信箱嗰到喎 得尾場有?
係 hkh嗰到劇情上應該係唔開心 但係現實上就好high
所以就唔知應該劇情定現實咁睇 搞到個情緒好亂
我就係見到全場好High嗰下就愕咗一下,諗緊應該拍手歡呼定係喝倒采

結果嗰Part頭嗰一兩隻歌我都冇好好欣賞到
Party game嗰吓應該係想做到你個諗法 百感交集
Kaho做嘉賓當然好多人like同開心 但係阿冰個樣係反映咗佢唔鍾意劇中小薯茄/小土豆西紅柿個situation
吖 仲有一個位補返
富哥同J哥兩個show肌肉講巨蟹座男孩嗰到
諗起以前仲係兩個肥仔喺到巨蟹座男孩
原來依家已經搖身一變變咗兩個肌肉型男 但係做返同一樣嘢 好有感觸
Sor我解錯咗
逐個逐個出嚟讀嗰度係場場有
但問題係HKH畀唔到嗰種好寸好乞人憎嘅感覺我,我真係覺得同平時喺其他節目/場合見到嘅HKH差唔多

又因為冇咗嗰種新風氣帶嚟嘅討厭,所以我Feel唔到佢地應該想營造出嚟嘅負面感覺,得返我根據前文所得出嘅推論,即係「我應該要為呢件事唔開心」

咁所以呢Part我就冇百感交集到
我一聽到牛B笑撚到仆街
但係其實劇情上係唔應該笑 又無乜人笑
所以唔知笑定唔笑好
可能就係大家都唔知笑唔笑好
因為小薯茄變成咁絕對唔係大家想見到嘅事,但係其實個效果又幾騎呢(其實我唔多覺好笑)

我當刻有諗過喝倒采添,直接呼應觀眾唔鍾意睇佢哋咁樣,但係又驚壞氣氛同埋唔知後面劇情走向會點,所以冇做到
算唔算嘥咗富哥出去拍嘢依個設定
好似無乜迫佢違背良心嘅位
不過可能係想突出富哥真係薯茄嘅中流抵柱
要靠佢搵返啲成員返嚟
我諗都係想帶返出最後個message
不過kaho真係唔夠突出 加埋隻game又唔係sad
觀眾(包括我)又focus咗喺歌聲度
所以就...
總要搵個做好人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞