入嚟放低你最鍾意同最憎嘅Game of thrones角色

153 回覆
48 Like 3 Dislike
Jaime又係經歷好多野, 個轉變好自然、合理, 最鍾意睇佢同Brienne, 兩個由互相唔順眼去到惺惺相惜、再共患難, 成為莫逆之交, 再仆埋嘢, 又係勁感動。

D&D 死100次都唔夠
細路女無計啦
大個不知幾醒
第一次見水行俠同龍媽扑野都幾震撼
龍媽果度好似係劇本魔改(?)
本身好地地去到 season 6/7/8之後越嚟越反感 本身幾好
最鐘意:Theon Greyjoy
我覺得Theon係書同劇入面寫得最有深度既角色之一,真實而且立體,佢唔係英雄人物,甚至擁有好多令人討厭既特質:咸濕、殘忍、自命不凡,但佢既人生係充滿矛盾,成世人都思考緊「我到底係邊個?」呢個問題。表面係Stark既養子,但實際上係用黎挾持Greyjoy唔好再搞事既人質,作為Iron Islands既繼承人,但根本冇人服佢。雖然偷襲Winterfell呢一步好錯好錯,但可以理解點解佢會走向背叛,因為佢無講係Stark同Greyjoy兩邊都搵唔到歸屬感,佢好想證明自己唔係一個outsider,而係真真正正既Ironborn。後來佢經歷好多痛苦,冇左自己個名同身份,到最後終於升華,終於搵返自己係邊個,勇敢赴死得到救贖,真係好感動

演員Alfie Allen既演繹非常出色,前期臭串自大,Reek時期失左左自己,到最後醒悟升華,三個時期都做得層次分明,神態、語氣、肢體都完全唔同。我覺得佢既演技被underrated左好多,記得佢類似講過Theon係一個被唾棄被討厭既角色,有時候亦都俾呢個角色影響到身邊人討厭埋佢,而且做Theon心理壓力好大,好開心最後有一個好結局。

最討厭:
1. Rhaegar Targaryen
成個故事都係因為佢包二奶搞出黎,Elia Martell慘死佢要負好大好大責任

2. Petyr Baelish
另一個寫得好真實同立體既角色,佢好多位都令我回憶起以前個仆街陰濕上司,有ptsd
冇人鍾意 tywin
反而覺得佢呢個角色寫得幾好
少數去到S8都冇崩壞嘅角色
一開始大家都覺得佢係卡通片嗰種壞巫婆
亂咁燒人祭神

但其實佢咁做都冇非只係
真心信Stannis 係Azor Ahai
相信佢可以對抗夜王

到後來佢復活Jon snow, 幫騎馬民族點火劍
先會明白 佢生存左二百年,都只係得一個目的
就係幫助人類對抗異鬼 取得勝利
唔係為咗個人私利
算係亦正亦邪嗰種anti hero
佢個角色好掙扎
係其他人面前對火神好忠誠好有信心
但其實對自己實力好懷疑
Sansa同Joffrey係正正經經訂左婚,唔係「妄想」自己做王后

Ned Stark之死係肥佬精心安排既結果,唔可以入晒Sansa數

首先,Ned太善良忠直,發現Cersei三個仔女唔係King Robert既種之後,竟然主動同Cersei對質,令Cersei決定殺左King Robert(原因係唔忍心King Robert知道左之後三個細路會被殺,想俾時間Cersei走佬,太天真)

第二,佢拒絕左Little finger挾持joffrey既offer之後,仍然相信佢會幫自己買通Kingsguard,最後被背叛

第三,唔肯早d走佬,想頂到Stannis趕黎King’s Landing繼位,但係Stannis一早就知Cersei個秘密,一早返左龍石島步署緊點打仗,根本唔會理佢

最後個女俾Cersei捉左做人質,被迫承認自己叛國,但Cersei只係想佢發配佢去長城做Night's Watch,係最後一刻joffrey發癲突然要殺佢,Ned Stark先至人頭落地

Ned Stark會死係佢自己太善良,低估左敵人既邪惡,而且係King’s Landing冇勢力等不可抗力因素做成,Sansa告唔告密對件事既影響都不大
諗返都真係自己on9
生存左二百年就係為左俾你睇佢除頸鍊嗰幕
最鐘意Tormund
話要同brienne make giant babies
Brienne永遠望佢都一臉嫌棄
打緊仗掛住拍拖搞野
應承左娶Walder Frey個女又反口唔認數 咁無口齒仲話the king in the north
見佢死一啲感覺都無
反而佢隻狼grey wind死傷心左一野
邊度有得睇 free
最鍾意Ygritte
全劇最靚
最憎jon snow
條友真係you know nothing
書都未講佢有無死, 燒女都係劇原創
Missandei靚啲
硬係覺得Jaime依個角色好矛盾
明明佢係一個正直,明辨是非嘅人
但死都要痴埋cersei到
如果佢仲喺到,唔知世界會變成點呢
兩個身形差勁遠
原本佢受萬人擁戴,淨係殺班奴隸主
屌你老母去到kinglanding暴走真係唔知想點
ARYA 第1季好撚正
但係

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞