有冇沙駕考車既巴絲(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
請問有冇沙駕同學仔學咗幾堂都只係練過兩次泊位調頭
我上咗5堂,有搵出面師傅補鐘
第2堂沙駕呀sir臨尾半個鐘教泊位調頭,第3堂出完街返嚟做一次,乜都唔記得,泊位調頭都出哂事
第4、5堂都係出街,冇做過泊位調頭
而家睇apps見駕院得返5節未上,駛唔駛報定特惠補鐘搵駕院其他師傅教泊位調頭
正常第一堂係教S泊位同3手調頭 再起場內兜下摸熟
第二堂就做返上面既野 後半段就出街
之後既一般泊2 3次就出街或者出晒街 你要求先去泊位
我估係因為佢地都多人學車 考車 要keep住個場行得順 我考個排己經見到要輪流排一個泊車位去練 好晒時間
教院有一節係自己起車練泊位既 個度自己試下先 唔多掂再搵一節叫阿sir比你練泊車 練到ok先出街
我第一堂喺場內兜圈兜咗個半鐘(自己衰,唔識點行正喺路中心),第二堂兜一個鐘先學泊位調頭想問吓點安排個節嚟自己練泊位吖?我睇apps好似冇咁
個呀sir 有啲惡,佢堂堂都會問我有冇嘢想問,當我一問佢就鬧,我自己又細膽,所以到後期都唔敢問佢
麻煩哂你
之前d post 有巴絲都講過
銀城頭,多石尾
多石頭,銀城尾咁
獨立訓練book 左未,未book 就快d book
你留意下 沙駕中間位置個度有個更亭,個位可以俾三架車做獨立訓練,係圍住晒可以俾你自己泊位同掉頭

模擬試都快d book 啦

初頭學係雞手鴨腳少少,定d 唔駛驚. 我個時學都有少少灰, 一般第三堂出街,我第四堂先出得,呀sir 話我手車差dd, 但我好怪,我係揸出街好過學院揸

仲有兩個月多d 我就甩P 啦

學車係辛苦d, 壓力係大,加油呀
獨立訓練個堂就係自己起場內練泊車調頭 冇師傅起度你一練就知自己有乜問題 後面師傅上堂就要好問喇 阿sir惡還惡 佢收左錢就有意務答你問題 你都唔駛咁驚 我覺得你最好睇多d片 準備下d問題問佢 我覺得互動多d先真係學到野
獨立同模擬都book咗啦,係第一堂上前呀sir帶我去CS book,我12月15考獨立同模擬都係book咗12月8上,好驚到時唔掂嘅話補唔切鐘,好想一剔pass
我喺學院揸好驚青,揸10樓下出街補鐘時揸到4x,仲比補鐘師傅叫我慢啲
謝謝你 我下堂係星期一上,問吓佢泊位調頭嘅要點先
得返7節未上但12月15就考,呀sir話佢期好爆,就算我買補鐘佢都比唔到我上,叫我買惠補鐘 聽完佢講我搵咗街車,暫時約咗9堂,希望街車可以操到丙部合格
冇車直路就快d 都可以,,沙田圍路呢d , 要配合當時環境
其他一般20~30 夠晒

睇多d youtube, 特別係fai sir, 真係有幫助的

我p 緊都keep 住睇
我對自己三手調頭冇信心,學咗8節左右就加錢補鐘
我日日都睇輝sir啲片,未有得上堂嘅日子就背佢喺咩彎扭幾多軚
呼 好大壓力 本身個人一專心就聽唔到人講乜,上頭兩堂都比師傅鬧我唔聽佢講嘢
我學咗6節就搵出面補鐘,一嘢比定14節錢,上咗兩堂補鐘都冇信心,買多4節
泊位相對易啲,調頭我仲未記到啲「觀察點」
沙田幾條線係長d 但其實唔太難

考官鐘意學生手車爽但安全,好興叫你用第二線轉彎,例如返學院前用最右線轉右,cut 線過學神咁

叫補鐘師父幫你操下
私定Van?
馬鐵站出面學車x?

巴打學乜車
自私
我喺fb 學車谷搵街車師傅呀,學自私
岩岩收工一路睇住河畔啲片,明明行過4次,但對過完死車後嘅路線都冇乜印象
咁就大鑊,好似仲難,我下次問問兩位師傅先 其實都仲有成個月先到考期,但個人由10月頭開始已經好騰雞,果然女人揸車….
加油啊咁多位
如果可以既直接起你考既鐘數去練 咁樣會對當時情況都有個準備 同埋要查下有冇d考試路線有整路工程之類
我考15:10,駕院師傅話冇期比我喺嗰段時間學車,話佢好爆街車都係…
街車話我周末學4 條線都一樣多車,可以用周末上堂嚟代替
我之前考都係呢個時間 你下個月中考我諗d學生己經開始放假 到時可能會順好多 當然有可能疫情關係唔知有有補堂都係多學生 我之前阿sir提就係留意多學生就會多左d家長車停埋一邊接放學咁
暫時預應該都多家長車學生大約12月18-19個啲日子開始放,下月又開始多返全日制真係只能自求多福 補鐘師傅話9點個啲最好考
我路試合格係9:30, 少人少車好好考
調頭淨係得第2手倒後難D 通常初學會撞到石壆
師傅應該有教望後窗個角仔掂到石壆就差唔多?
其他都係車慢快軚就OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞