有冇沙駕考車既巴絲(8)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
你車頭入先就你行先 巴士就你讓一讓佢
有架學車喺前面頂住,如果考試都係咁會安心好多
我一開始都試過 後來發現係自己緊張捉實個軚 所以每次擰頭都不自覺郁左少少
可以試下放鬆搭住堂軚 真係要轉彎過線果啲先用力拉 平時就唔用力
有冇試過在家練推拉軚。拎出黎練多次,今次練埋擰頭,但手唔可以郁!
大涌橋係最易
我考二波轉灣都pass所以唔關事
Handle到就得
從來冇聽過其他人擰頭太誇張而肥,想反成日見倒啲人話明明擰左頭個官話佢冇擰而肥。
反而擰頭既時候要注意附加事項
1) 未擰頭之前一定有望側鏡,確定冇車先擰頭
2) 擰頭要真正望有冇車在盲點,唔係交戲。仲有唔好望太耐 (望1秒左右)
3) 擰完頭confirm冇車望返前(我師傅教望返鏡都OK, 驚跟你尾既車又跟住出)先好扭駄
================================
上面三樣野做錯一樣都算係「未有查看交通情況」
燈位之前都係定速過 定速根本唔洗考慮轉波問題
例如你決定左用40行 咪保持3波40速過燈位
前面多車 你用開25 咪保持2波 25速過燈位
應該唔會 前面d學車太滿 考官可能會叫你行中線
睇情況啦 1波起步用 收油唔好講轉彎 直路都真係好慢
1波行15 同2波行15感覺都差好多 一收油就好明顯感受到分別 更可況轉完灣嗰刻要靠加速回直 1波真係唔方便同埋難控制 除非多石停車場就真係1波比較好 2波太快
因為佢真係太慢
我一起步想畀啲油上2波先轉灣就已經太近佢
落brake加極力子自己醒水啦
應該係二波轉彎 三波一定肥 我之前係如果前面慢會快過佢cut線之後比油超佢
大涌橋 1 take pass咗,多謝各位巴打指教
恭喜恭喜
個身唔洗郁 定你坐靠好右?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞