窮人唔生仔->輸入外來種->港人絕種

146 回覆
16 Like 25 Dislike
我諗佢係想講
為咗香港有足夠勞工
明知冇錢 都要生個小朋友出嚟受罪
係咪on9咗啲呀

自己唔掂 唔好揾埋下一代一齊做奴隸

呢一點個問題係佢著眼點係個捱字
唔想捱,唔想下一代捱
但香港人最自豪7、80年代唔係就因為捱得,所以經濟起飛咩?
你地唔係最憎比老屎忽鬧你地唔捱得咩?
出呢d post唔係正正中左d廢老鬧你唔捱得?
仲有點解要咁悲觀覺得係「捱」而唔係「努力」?
因為制度傾斜
某類人搵錢快過你
你覺得唔公平,因為要你捱,人地唔洗捱
你唔係搵方法打倒呢個唔公平既制度
你居然唔反抗,亦唔生下一代反抗,亦叫其他人一齊唔反抗
呢個自滅行為我唔理解,亦唔認同

咁唔該你自己反抗成功先好生仔啦
幾多人"反抗"左五 六十年又咪係搵朝唔得晏
自己都做唔到既野要迫個仔做埋佢
自撚私到死
香港真係需要咁多勞動力?
如果我地呢一代生仔,到佢地讀完書出黎做嘢講緊係二三十年後
依家個19政府將所有基建擺埋一齊做所以先要請咁多外勞地盤佬 二三十年後睇怕政府無乜錢起嘢了
另外好多行業都研究緊用機器取代人手,你睇依家M記美心都有自助點餐機 遲早出埋餐添
幾多人想做老師迫住做TA 藥劑師早己爆煲 HA都就黎intake唔哂所有houseman 其實好多專業都逐漸飽和 退休年齡愈黎愈後 亦唔見得到時會有特別多人退休
依家香港甚至地球咁樣樣 生個仔出黎只係令佢受罪 死讀書讀廿年出黎搵唔到人生方向無目標無工做無樓住 究竟有乜謂
我諗佢係想講
為咗香港有足夠勞工
係咪on9咗啲呀

唔想捱,唔想下一代捱
因為制度傾斜
某類人搵錢快過你

自撚私到死

你先自私
自己唔反抗,叫其他人唔反抗
等人地反抗成功就坐享其成
食屎啦屌你老母
香港真係需要咁多勞動力?
如果我地呢一代生仔,到佢地讀完書出黎做嘢講緊係二三十年後
依家個19政府將所有基建擺埋一齊做所以先要請咁多外勞地盤佬 二三十年後睇怕政府無乜錢起嘢了
另外好多行業都研究緊用機器取代人手,你睇依家M記美心都有自助點餐機 遲早出埋餐添
幾多人想做老師迫住做TA 藥劑師早己爆煲 HA都就黎intake唔哂所有houseman 其實好多專業都逐漸飽和 退休年齡愈黎愈後 亦唔見得到時會有特別多人退休
依家香港甚至地球咁樣樣 生個仔出黎只係令佢受罪 死讀書讀廿年出黎搵唔到人生方向無目標無工做無樓住 究竟有乜謂

就係要咁先有人走出黎反抗呢個唔公平既制度
如果學你話齋唔需要咁多勞動力
而家冇窮人生
幾十年後成個香港都係外地人
搵邊個同你推翻呢個唔公平既政府?
所以香港真正出路反而係窮人出力生
生到勞動人口過多再過多
Overload佢成個唔公平既系統
佢個社福系統成個崩潰
仲洗鬼爭取每日150個審批權?
我直情希望聽日香港人突然自我分裂生多七百萬人出嚟
我諗佢係想講
為咗香港有足夠勞工
係咪on9咗啲呀

唔想捱,唔想下一代捱
因為制度傾斜
某類人搵錢快過你

自撚私到死

你先自私
食屎啦屌你老母

我咪話左你反抗成功先生仔囉
幾時叫人唔反抗呀
自己都反抗唔到推落個仔度
你唔撚自私邊個自私
慷他人(個仔)之慨仲聲大大
我諗佢係想講
為咗香港有足夠勞工
係咪on9咗啲呀

唔想捱,唔想下一代捱
因為制度傾斜
某類人搵錢快過你

自撚私到死

你先自私
食屎啦屌你老母

幾時叫人唔反抗呀
你唔撚自私邊個自私

咁你而家夠反抗力咩?
人口越來越少,個反抗力不升反降會贏咩
你無腦架?
香港未來>自己個仔既仲學咩人做老豆呀
你犠牲既唔係小我
係你無辜既仔女呀
香港未來>自己個仔既仲學咩人做老豆呀
你犠牲既唔係小我
係你無辜既仔女呀

犧你老母
本地人口越來越少,反抗力下降
你點贏?
我諗佢係想講
為咗香港有足夠勞工
係咪on9咗啲呀

唔想捱,唔想下一代捱
因為制度傾斜
某類人搵錢快過你

自撚私到死

你先自私
食屎啦屌你老母

幾時叫人唔反抗呀
你唔撚自私邊個自私

咁你而家夠反抗力咩?
你無腦架?

講緊你由窮人變做中產或者有錢人咋
以為自己真係抗共呀?
你自己都上唔到中產講乜撚
我諗佢係想講
為咗香港有足夠勞工
係咪on9咗啲呀

唔想捱,唔想下一代捱
因為制度傾斜
某類人搵錢快過你

自撚私到死

你先自私
食屎啦屌你老母

幾時叫人唔反抗呀
你唔撚自私邊個自私

咁你而家夠反抗力咩?
你無腦架?

以為自己真係抗共呀?

我就係要窮人claim爆佢個社福系統
要斷大陸窮人既路
否則你香港人仍然係要絕種
生存空間就係爭出黎,你明未呀矇撚
呢種思維多係佔後生,知唔知點解呀,屌你老母,定你係有錢佬請唔到人上黎做打手呀
呢一兩年來,成日都見有人出post講窮人唔應該生仔

我深深覺得咁樣反而係一種滅絕港人既手法

有錢人永遠都係佔少數,中產其次,窮人一定係大多數

如果只有中產同有錢人生仔,相信個出生率應該低到嚇死人

到時殺校殺乜殺乜會好普遍

亦都唔夠勞動力去支持任何行業

本來唔洗輸入外勞既行業亦要輸入外勞(大陸佬)

本來輸入外勞既行業就輸入更多外勞

而家都見到電視有大陸清狗語廣告(粉球無添加)

若果窮人真係唔生仔,絕對會加速赤化

我唔明點解有人會出呢一d post去鼓吹窮人唔生仔

你地有任務在身?定係你以爲真香港人個個都係有錢人?

思想離地到開呢種post?

麻煩大家以後見到呢d垃圾post大力屌死開post果個

因為佢想港人絕種

喂 係腥港人廢咋 腥港畜垃圾咋 瑞典係全民中產架 你老味 唔好將香港個案講到必咁啊 戇尻仔

有幾多國家全民中產呀屌你老母臭化閪
香港人係咪全部都中產呀
你收嗲啦
呢種思維多係佔後生,知唔知點解呀,屌你老母,定你係有錢佬請唔到人上黎做打手呀

唔好扯開話題啦,唔知你係咩人
乜都無駁過,淨係扯開話題
有錢佬最怕亂
我就最想亂
邊個係有錢佬打手?
我諗佢係想講
為咗香港有足夠勞工
係咪on9咗啲呀

唔想捱,唔想下一代捱
因為制度傾斜
某類人搵錢快過你

自撚私到死

你先自私
食屎啦屌你老母

幾時叫人唔反抗呀
你唔撚自私邊個自私

咁你而家夠反抗力咩?
你無腦架?

以為自己真係抗共呀?

要斷大陸窮人既路

大陸窮人本來就claim緊香港個社福
claim爆最多咪一鑊熟
一齊收皮仲爭乜撚生存空間
你真係訓撚醒未呀矇撚

自撚私到死

你先自私
食屎啦屌你老母

幾時叫人唔反抗呀
你唔撚自私邊個自私

咁你而家夠反抗力咩?
你無腦架?

以為自己真係抗共呀?

要斷大陸窮人既路

大陸窮人本來就claim緊香港個社福
claim爆最多咪一鑊熟
一齊收皮仲爭乜撚生存空間
你真係訓撚醒未呀矇撚

你攬住而家個不公平制度就只有死路一條
Claim爆佢反而係重建制度既第一步
上面你講既所有野完完全全指出左點解窮人生仔正仆街
完全無為自己既仔女諗過
仔女的出生只係你為達成其他事既目的
唔係結果
我希望你不育啦
唔係你啲仔女真係自求多福
反抗?好呀理性討論唔好人生攻擊
你可以點反抗?
由推翻商家佬做起,變到好似你所講嘅全民中產?其實唔可以嫁播
一個掃地同一個地產佬嘅糧一樣?
咁咪姐係58年嘅人民公社咁?我做咩要同你俾心機做?緊係hea99慢慢做啦
共產主義嘅方法行唔通
資本主義咁諗囉?
同商家佬鬥搵得多錢將自己推上中產?
有無睇新聞個唱散紙機,最後又咪成舊野要靠誠仔
本身有利益嘅人會唔會肯將個餅分一份俾你?咁佢咪賺少左?俾你你肯唔肯?

唔係我唔想反抗呀,係就算有一千萬個窮人,你都做唔到啲咩去反抗真係有錢,有得過正常生活享受嘅一小撮人,既然係咁,我捱完做咩仲要下一代一齊捱?

Claim爆佢個社福踏出重建公平制度第一步
我諗佢係想講
為咗香港有足夠勞工
係咪on9咗啲呀

唔想捱,唔想下一代捱
因為制度傾斜
某類人搵錢快過你

捱呢 係要望到終點先叫捱,依家香港個狀態叫 沉淪 ,每日望唔到出路,望唔到改變辦法呢d叫 沉淪
上面你講既所有野完完全全指出左點解窮人生仔正仆街
完全無為自己既仔女諗過
仔女的出生只係你為達成其他事既目的
唔係結果
我希望你不育啦
唔係你啲仔女真係自求多福

你講既野係死攬住個不公平制度
你係咩人大家有眼睇
我只係想呢班不識反抗既港豬生出更多下一代
當中一定有識反抗既人
就算有唔識,佢地都可以作為反抗不公平制度既一份推動力
姐係生個仔出黎受苦先係正確做法?

錯,係生個仔出黎幫手反抗不公平制度
否則香港人只有絕種一個命運
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞