西班牙法國瑞士 隨意更

107 回覆
24 Like 4 Dislike
依家係Valencia 科學城 咁大個池居然唔比人游水

對面L'Oceanogràfic Oceanogràfic 係全歐洲最大水族館 不過今日已太遲 聽日再黎

今朝去左BIOPARC Valencia 動物園 個園整得唔錯

上午太熱隻隻都躺平 搞到冇咩反應

見到連牛
掛住lam冰既

樹下乘涼
唯一零距離摸到既狐猴 訓係樹枝上摸佢條尾都冇反應 見人見到慣

依家嗰邊有無咩防疫措施? 定變翻疫情前咁?
今日遲起身唔夠時間去水族館 唯有去訂左飛既Coves de Sant Josep聖何塞天然岩洞位於華倫西亞北約60公里處, 好似話係全歐洲最長既地下河 洞內有一條通往歐洲大陸的可航行路線。

由華倫西亞坐320巴士大概40分鐘就到 不過每日得3-4班來回程 一定要預好時間 仲有 由洞口去返巴士站除非咁岩有的士到 唔係要行返20分鐘去市中心 我今日就係行左返去 5點行都曬到仆街

公眾交通要口罩 冇其它特別
坐艇仔全程大約50分鐘 飄800米度河 最尾有個空曠位會播音樂同燈光表演

有啲位低到要挨低個身 揸船條友全程講西班牙文
居然去valencia
西班牙唔自己揸車係咪好多地方都好難去?

分數4/5 如果黎到華倫西亞 緊係順便去睇下 但係唔洗特登為個景點嚟

除非去埋妙麗解放島Ibiza
唔覺 好多出名景點都係城市入面 可以坐train 長途巴士 反而南法我先怕 未做research
個人覺得華倫西亞好過去馬德里 直接南下去granada->Sevilla ->葡萄牙 仲好 今次去左馬德里只係想玩兩手賺下旅費poker 2/5場 咁多老闆三日都只係贏得個千幾 完全唔中牌又撞唔到牌 同班regular等運到 搵食艱難
馬德里本身一般,係附近toledo同segovia值得1日遊。
Formentera 沙灘真係好靚 成個高級版牛島咁 Ibiza就係濟州一到岸附近就係十幾間部租電單車同單車嘅舖頭

由Valencia坐船去Ibiza 大概要六粒鐘 由Ibiza 坐船去formentera只係大概半小時

理想:

現實:

水真係好清 仲要翠綠色如果今日唔係陰天出陽光嘅話其實真係做到八成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞