<<美劇>> THE LORD OF THE RINGS: THE RINGS OF POWER

146 回覆
10 Like 9 Dislike
usd 5-60m 成本一集,2集成本加埋已經超過原本三套電影
所以做到而家咁嘅質素係應份
如果係以我地人類200萬年跨度嚟睇的確係以三千年時間到中世紀水平係飛速發展
我覺得而家2nd age科技主導其實係由elf由西方帶去中土?🤔
但由2nd 去 3rd age 尾即係電影時加埋7000年時間但仍然維持住同1st age一樣水平就難以理解
上面有ching話因為魔法文明做主導,但魔法其實使用者都係集中elf同半神wizard多?
我估矮人同人類唔識用魔法係佔9成人口,所以科技發展係第二第三紀元完全停滯都幾匪夷所思

純粹好奇想討論個世界觀,唔係想搵嘢嚟拗
我覺得又唔係一定要咁睇
我地人類世界係有工業革命後科技先發展咁快啫,而且可持續性已睇得出好有危機;唸番之前幾千幾萬年又唔係變化咁急速
魔戒世界唔係一定要行我地人類世界條路
呢個係幻想世界,點解一定要有科技進步
頭兩集同House of Dragons比
有啲悶
搵新人同cate blanchett 唔係幾公道
後生都可以做到個老練同深奧
問題係對白上同演技上
呢個格奶奶真係好嫩
當你係後生精靈嘅時候已經要有人類中年果個wisdom 㗎喇
活咗幾百年
唔係而家呢個尖耳版吳卓羲
屌個後生版Galdriel
講嘢唔撚擘大個口
成日講到1999
呢樣g martin都曾經提起
講tolkien可能迴避左現實中出現既制度分配同生產力發展既問題

所以asoiaf用長冬鎖死左人口增長同生產結餘,將個制度技術改變既誘因封殺
有啲悶
黑精靈揾左個算幾好樣,又唔太黑都可接受啦
不過好多角色既選角都好配角feel
Angry karen咁款好難唔比較
我反而幾鍾意個幼幼 Galadriel
HOTD 個唐氏哨牙妹就咁多人 like cls

唔要求佢做到cate個靈氣
但唔好做到俗曬果啲為兄弟報仇拎正牌亂黎
咁你點做leader啊
而家個Gladriel似會狗衝個三戒
相反你做到Cate 個種廉潔 後面先會好有張力
劇本差,演技差,兩樣加埋都食得屎,外加剪接奇怪,配樂有陣時有啲off
頭10分鐘嗰段序章真係好難頂捱完以為會好啲,但成集都唔得,第一次睇睇到55分鐘左右瞓著咗。起身睇埋最後10分鐘,都唔想睇第二集
女主角係靚女,但塊面好似打咗botox咁完全無表情
成班精靈啲演技無個得,好撚出戲,啲對白又造作兼老土,扮原著又扮唔到個神髓
完全證明特技再靚,都救唔到一齣劇不過明日戰記都頂到,呢套有人鍾意都唔奇
衰d 講,魔戒電影都係sell 史詩畫面同埋大戰打鬥,你想睇咩爭權應該無可能。

淨係睇下2022年既中土世界都夠了
LOTR太多fans,期望太高;始終電視劇冇可能做到電影咁(重要係咁經典嘅系列),我覺得暫時都收貨
魔戒不嬲都係冒險、打大魔王同唔同種族嘅差異
做咩會有爭權
即係你想睇阿拉崗同甘道夫爭啲咩呢?
三部曲啲人物好人性化喎Aragon由自我懷疑嘅浪人昇華成人皇,Frodo, Sam&Smeagol講勇氣、友誼、堅持同寬恕,Merry&Pippin講普通人喺大義大惡前嘅位置,精靈、矮人、王女、Gondor兩兄弟全部有意思
點會淨係sell史詩畫面
呢個角色應該會有成長,佢都未成立黃金森林
第二集會唔會好啲我未睇
我咪就係話唔會有lor, 你屌咩撚野
我見好撚多人將LOTR 同HOTD compare, 話唔夠佢緊張根本係唔同類別既史詩
你當中土世界有好多董仲舒同朱熹
佢地會鄙視同打壓發展科技既人
同埋人類係試過進步,進步到咩程度就唔知,但進步係被魔苟斯引誘然後極速比上帝秒左
sor, 原來個故仔本身就係講努曼諾爾興亡史
咁打完之後人類應該陷入左一段好長既黑暗時代,長到連剛鐸血脈都失落埋,帝國既技術文化都好多失傳曬

即係好似中世紀歐洲用成千年時間先慢慢追返羅馬帝國個文明程度咁
咁有咩咁衰呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞