Elon Musk:各國應加強核發電    關閉核電廠是「反人類」

288 回覆
639 Like 21 Dislike
可再生能源係未來30年都好難做到100%佔用,最好既方法其實真係用主用核 副可再生能源 然後慢慢研發再取替

呢幅矛盾經典係咪可以加Elon musk同普京上去
真係有4.7%電喺德國到嚟
https://app.electricitymaps.com/zone/FR
<1平方公里
同埋選址可以揀沙漠 本身周圍乜都冇
坐底放幾千年都唔係問題

同埋地球上本來就係有放射性物質
238U 係自然存在
放左幾十億年都無事
火箭冇核動力,人類應該冇辦法長征太空
美國石神千空
係 你諗下而家所講既全球暖化呢啲後果 全部都係因為煤炭造成
https://www.energy.gov/ne/articles/5-fast-facts-about-spent-nuclear-fuel

The U.S. generates about 2,000 metric tons of used fuel each year
This number may sound like a lot, but it’s actually quite small. In fact, the U.S. has produced roughly 83,000 metrics tons of used fuel since the 1950s—and all of it could fit on a single football field at a depth of less than 10 yards.
用熱廢水再發電咪得
爆 不過唔係核爆
因為啲核燃料都係假既
de_nuke
可以加埋支那喺climate change activist嗰面
就係計埋都起碼可以俾人類安全二三百年 仲未計二三百年內人類技術既進步可以更好處理核廢料
福島唔係島...
其實大家都知核能好
但某d 國家起乜都爆炸
而且仲會大量起喺其他國家
政治上又做唔到我起得你唔起得
唯有退而求其次 大家唔好起
其實煤都有廢料
你以為燒完就無
煤灰6成都處理唔到
而且連收集都有困難
然後人吸左就引致肺相關嘅病

石油仲正,間中反一兩架油輪,污染區域仲大過福島,不過你見唔到你唔知你唔理
天災就唔會影響火力發電廠同燃煤發電廠?
師兄您不如研究一下咩叫 Fire and Explosion Risk Assessment D報告先啦(中文:火災發爆炸風險評估)
今日全世界最新型核電廠既平均致死事故頻率係幾多千百年先有一次呢
攞d數據出黎先啦
無錯 核電一有起事上黎會好大鑊
但最新代既技術已經可以將致死事故頻率壓到遠遠低過安全標準1E-4 一千年先有一次

當個事故頻頻係一千年一次
用目前人類文明2000年黎講
一個核電廠大概會出現最多兩次事故咋
兩次咋

不如你俾多兩千年時間
睇下世界會打既世界大戰數目多D
定核電廠真係爆核事故既次數多D

Source:https://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub1534_web.pdf

https://www.legco.gov.hk/yr11-12/english/panels/se/papers/se0403cb2-1635-1-e.pdf
切爾諾貝爾都係人為失誤先出事
用得好+少嚴重天災既地方根本好安全
*火災及爆炸
香港幾時有過大規模反核運動出現
google 完都係11年綠色和平百幾條友
你個香港人反核好多年嘅理據係邊
唔講核事故
啲核廢料係咪埋係你屋企?
iron man 緊係需要核電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞