Elon Musk:各國應加強核發電    關閉核電廠是「反人類」

288 回覆
639 Like 21 Dislike
所以而家德國為首嘅歐盟咪比蛾食住
人類性格太垃圾 控制唔到風險咁大嘅野
Der 你老母
你地理常識都冇
用下腦 大陸一有醜聞連登第1時間有片架啦
佢唔認還唔認 唔知只係你無知
你係地理老眉?
如果核爆都唔知 我諗係各下智力有問題
我個人係支持核能

但其實d恐懼撚,環保人士都係正確
冇班人響度屌生哂成為阻力,任由人類暢享核能根本有d政體係會亂鳩咁黎,核安全發展都唔會咁迫切同快
都起左個啦
多幾個可以免我電費有咩所謂
有個中國起既係隔離, 每日未死都係賺緊啦
冇必要啦埋落地底好過
依家挖井挖到幾十公里深
倒曬去再封口咪算
火箭半空爆就仆街
用下你個死人腦啦
支那大壩夠成日話可抵檔千年一遇洪水啦
你估佢真係起左千年咩

d建築物夠話設計黎用幾多年啦
兩害取其輕姐

Fossil fuel vs Nuclear energy
(可再生能源未成熟 等多廿年啦)
台灣唔用核電
一個係蔡英文上位後 話要推綠能
開晒空頭支票 話綠能可以取代核能
但綠能幾時完善 基本上已經同佢無關係
因為講到2025 會有20%
但個陣已經唔係佢做
而且當初上任 講左8年內唔加電價
今年夏天即刻加俾你睇
佢仲要話2025 綠能可以去到20%
但係去到今年 綠能發電比連10%都無
換黎既係火力再起多個
爆咗會俾你知
核電唯一concern根本係鄰近國家驚你整核武
環唔環保一直都係打稻草人
咁講法你不如話130億年
自宇宙大爆炸開始得兩單呀笨
大佬
呢d安全系數計出黎
新一代核能,安全性大幅增加.......另一面美軍已預備核電化,微型核電機組只有一個貨櫃size,戰時基地空投 1-2台全基地夠電用不用補給媒 / 油去發電....
向小型化 ,高達咁
小型化是為方便佈置,如好遠郊區,島.....不是為大形用電
大形用電都是起大形用電廠化算....第四代核能 熔鹽堆 安全很多....基本是不會過熱爆煲,前代是是要介入去停煲,新一代是反轉唔推,核反應自動停(被動安全)....所以之前福島停電...爆煲,不再會發生
其實反對既人應該唔搭飛機飛機咪就係一出事就死定既野囉當然,有取代我會讚成唔用核能,但依家撚有能源可以取代核能,成熟既新能源出佐世先同我講反核啦唔夠電同核電我一定揀核電,正如環保同冷氣我一定揀冷氣一樣
好多野,越危險反而越安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞