Elon Musk:各國應加強核發電    關閉核電廠是「反人類」

288 回覆
639 Like 21 Dislike
美國架火星車咪用核電 係貴姐
人哋嘅意思係以核能嘅安全系數去計
由西元0年開始計都只係會出兩次意外 而唔係核能有2000年歷史你閱讀理解拎U?
你弱智?
台灣依家就係唔夠電
核能係好 但地震帶國家好難搞
我寧願佢起係香港境內
笑撚咗
應該難d,一有汽車炸彈就核爆

電呢個能量形態應該唔會變,至少唔會因應核能普及而變
基礎設施充分普及,技術要求低,安全性高,萬用,就算有車咁細部核反應爐裝落部車度,佢咪又係熱能發電俾部車用,咁要部車識發電既需求其實好細,只有長續航但犧牲安全,經濟,空間,幾on9下

航母係為遠洋作戰,與及佢本身就要供電俾大量作戰單位同設備,要核能既特性原因係能量需求大

潛艇雖然能量需求相對細,但內燃機一落海成個海都聽到,佢要核能特性既原因係要靜

現實社會係希望按需求做野而唔係按要求做野,唔會出現fallout個情況既
核廢水核廢料唔係少地方用
計計埋埋可能處理問題大過燒石油
日本表示已經淨化到可飲用級別
點解長遠唔可以用核能?

隻隻renewable energy 都有好多問題,對環境有好大影響

核能佔地少,興建時對環境影響低,carbon footprint 低,其實比起其他 renewable energy, 客觀睇核能真係優勝好多
點會核爆
長遠就一定係核融合技術不過唔知要等幾耐先有
而家仲係實驗緊
當2030順利搞掂
最快都要204X先整到第一個商用啦
如果遲多幾十年出世就好再多一個技術奇點
都唔奇,核電池有了很久,火星車都是用核電池。
核電池唔係煲水發電,係用佢嘅放射性物質發電。
其實係
例如切爾諾貝爾及扎波羅熱
咁又唔係喎
如果話停核電電費貴10倍咁講
一講錢咪個撚個唔出聲
香港人
長遠就一定係核聚變
微型核電廠需要用武器級濃縮鈾
邊可能普及
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞