Elon Musk:各國應加強核發電    關閉核電廠是「反人類」

288 回覆
639 Like 21 Dislike
fusion原料係cheap,但就算做到,設施都天價,就算設計好,計劃到完工需時以十年計。

唔洗講其它,個容器都未真正搞得掂
除左空氣之外人類唔洗呼吸都生存到
SpaceX射上太空
計埋核廢料
核能發電嘅污染程度都係遠低於用化石燃料發電
當年整到珊瑚死曬喎都叫可以忽略不計,熱廢水講緊令到區域內水溫提高7度-10度,只係近年多咗啲環保措施補鑊對環境影響係受控,雖然無直接證據表明近年全球變暖或極端天氣同人類行為有關(假設單純係週期性既間冰期結束),但係核電亦絕非大眾所認知既環保,你只係見唔到天空入邊既空氣污染,而且唔講核廢料同爆炸嚟顯得核電係環保同安全,本質就係明知有問題但都想繼續用,半衰期講緊以億年計既嘢試問點可以除咗廢料之外呢
講到核廢料堆得好撚快咁
如果係咁一早冇人用核電啦
現今人類科技所限
核電已經係最環保而能夠提供足夠發電量既技術
台仔成日好矛盾,民進黨嗰班支持者成日吹咩中國導彈幾廢幾廢,咩發射場有限一次射得幾百發,而台灣咩防空彈幕幾勁幾勁用美帝野

之後一有不利佢民進黨就調轉吹中國咁多飛彈如果比人打中點算
half life長係死症
台灣世一 用愛發電
如果講對環境嘅破壞green energy唔見得好好多
離岸風機 水壩 風力發電都係對生態有好大影響
係沙漠solar farm好d
而nuclear reactor power density高好多所以用嘅地都少好多

仲未計green energy要好多電池back up. 而電池生產係非常污染環境, 不過因為支那產所以環團先not at your back door唔理
但地球好撚大
要真係積到話影響人類生存唔知要幾萬年
到時核融合甚至戴森球都整到啦
你係搵咩指標將污染程度量化做比較?
人為因素其實仲難防過天災
花式出錯 防不勝防
所謂綠能都仲包括天然氣
聽白卡廢閪連登仔講都唔聽首富講
同樣發電量下既
-空氣污染物(eg CO2)排放量
-死亡人數
-受影響面積

至於廢熱用冷卻塔已經可以解決
那有電,你老母!
得中國既核電站無爆過
適合埋核廢料嘅面積有幾大?
Murphys law
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞