金庸主角 每個都負碌既垃圾 不服來辯

173 回覆
35 Like 63 Dislike
算,因為武功係佢老豆教,而佢老豆係絕世高手。
你話佢唔靠老豆,靠自己不斷學有所成就唔算負碌。 等於你老豆係李嘉誠同你聰明係無關係。
所以金庸筆下人物都係負碌,仲毒我地成長,以為自己唔洗努力就收大俠,害人不少。
好簡單,我講緊金庸筆下既主角都係負碌,無個正經靠自己。
反而我有少少同意師兄,佢係靠自己,不過手段唔係幾岩。
無錯,現實世界都係,無運嘅直接就胎死腹中啦仲邊有機會出世,又或者出世只係一個蠢蠢鈍鈍身體唔好第三世界嘅窮人b,根本無機會變大人物。
善有善報,惡有惡報

令孤沖無幫儀琳,就唔會上思過崖

樓主完全抹殺主角既無私真誠付出
其實好真實,現實中撈得最掂既人都係靠負碌。
淨係可以硬背九陰真經已經好屈機
又日日硬操練功
仲識埋左右互搏
好撚多人都做唔到啦
真飛鳥都係主角 點解游坦之唔可以係
個個又醒又勁,點好睇?

Marvel做到每個英雄有強處,亦描寫每人的弱點

反觀DC寫到超人無敵,所以就唔好睇

總要有丑角、蠢角,一個故事先好睇,角色夠立體
咁你都睇唔明 金庸係傾好標榜心地善良 無乜機心既人先為有好運行 成大器
個班越想得到 爭名奪利為求目的 不擇手段既人 往往係被自己既野心/ 貪婪累死
武功高唔高強根本唔係最重要 高手最後都係淡泊名利
朱元璋 真材實料。
但事實9成人做d咁既野都係自己送死/瀨獲金然後永不超生
咁一定係架啦
差不多女主角入面最撚純個個就要被人強姦
最撚淫個d又唔撚扑野 (藍鳳凰,何鐵手)
真,馬玉呢d教一個半個月已經勁過晒七怪咁濟
洪七公教多兩教再自學九陰真經已經2x歲五絕level
呢個世界就係講因緣際會
個人能力對個人成就既影響無必然關係
小學畢業,稿都唔識讀,字又唔多識,都可以做國家主席架

下下會幻想「實力+人品好=美好結果」唔係痴線佬就係社會垃圾
人品唔好,
其實樓主個要求都痴線, 又要人品好又要只靠自己實力. 不過首先要講清楚咩叫自己實力先,天賦異稟算唔算自己實力定叫好彩? 有高人指點有人幫樓主就講左係好彩.無機遇無人脈無關係無人幫又要人品好正常連個武林世界都入唔到 唔通勤力啲耕田鋤地,待人以誠就打通到任督2脈咩
幫人同負碌無關係,試問喬峰天生異品,牛都打死幾隻,但佢唔係蕭遠山個仔,佢乜都唔係。
唔關事,實力+人品好係查良庸希望推及既野,但我指出既負碌係一出世係名門既後代/私生仔。 你係李嘉誠個仔,你唔洗關因緣際會都無問題。 尼個係負碌嗎?
部分同意,但現實世咁樣行事只會爛泥扶唔上壁。
現實心地善良大有人在,唔係出家就係低下階層。 奪取名利既係現實高官富豪。
同意
重新開機
你咪講左原因,係武俠世界無機遇無高人教你點學到絕世武學?
好似郭靖, 佢唔係咁既性格黃蓉又會同佢拉上關係咩. 郭靖本身有練武天賦,都要佢既性格加運氣令佢遇上黃蓉,洪七公, 又要有佢既天賦心性先練得成絕世武學架, 你咩都無私自通咩

好似上面有清講既令狐沖唔係無以偏見對待曲洋,劉正風,無幫儀琳,就唔會上思過崖, 運氣一定有仲唔係剩係運氣,所以你講既實力係咩先? 天賦一樣係運氣,

無天賦就算有洪七公教你都唔係郭靖只係魯有腳,有天賦無心性咪黃蓉咁. 令狐沖有悟性,有俠義精神無運氣單靠自己最盡咪學埋啲咩濕鳩紫霞神功囉,

而且無人講過幫人同負碌有真接關係, 林平之初期都顥示有俠義精神之後咪又係家破人亡.只係你好簡單咁講主角只係靠負碌我咪唔認同.
咁機遇算唔算負碌?
出到世都係負碌,咁你想點有實力又唔負碌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞