金庸主角 每個都負碌既垃圾 不服來辯

173 回覆
35 Like 63 Dislike
講得出武功高強,有錢有女,
每個都負碌,查良庸死唔死得眼閉?

虛竹 - 普通和尚又蠢,但負碌比逍遥掌門傳入70年功力,比童姥逼佢學北冥神功+天山六陽掌

喬峰 - 懶正義而唔識轉灣,丐幫幫主對唔住佢老豆,教佢降龍十八掌,全金庸最屈機既武功。

段譽 - 讀書叻但懶9,負碌學左六冥神功+六脈神劍,但練都唔練下,屋企人都保護唔到。

游坦之 - 垃圾細幫既仔,老豆都係三腳貓功夫,負碌自學易筋經,明明可以變勁,但為女死9埋。

郭靖 - 性格設定蠢過虛竹,黃蓉幫佢呃9洪七公既降龍十八掌,加九陰真經先咁屈機。

仲有好多垃圾,遲下再update。
真 得韋小寶先係真材實料
真 得連登仔先係真材實料
有咁垃圾得咁垃圾你哋啲連登仔先有代入感嘛
游坦之真係主角?
金庸名下小說,要搵到憑實力+人品好而學到絕學既,基本上無。

查良庸只為讀者寫下容易代入既設定,以為好撚易做大俠,其實無個靠實力。
睇你點睇,可以唔係既。

佢呢種性格同才智係任何年代都一定撈得掂
公平啲講,喬峰同郭靖嘅降龍都要日復一日努力先練得勁,其餘你講嘅唔只唔駛走捷徑,正情一開始係被迫要絕世神功
善有善報,惡有惡報

係你睇唔出因果
金庸小說下,行善多於主角既大把,唔見得有善果。
主角多數係孤獨既人,就算有朋友,其實本質都係孤獨,依個係代價

Socrates 名言 “There is only one good, knowledge, and one evil, ignorance.
配角雖行善,但多數與大眾打成一片,欠缺思想,雖有善心,但本質係 ignorance
尼個我同意的,師兄
咁咪寫實,現實做主角既都唔一定係最叻最好人品. 好運同人脈從來都最重要.
郭靖咪人品好又有實力,佢平時蠢姐,練武奇材黎,明明係7怪誤人子弟. 而且天賦咪又係運氣黎.
悟空嗚人櫻木艾倫有邊撚個唔係負碌
有火槍玩曬啦
喬峰淨係太祖長拳都SM能點計
好運同人脈令我諗起宜家既高官,同意寫實既位。
真係有實力既最多做緊醫生,on call 72 only。 未係主角
性格先係重點
陳家洛算唔算自己有料?
張無忌又勁又多女又有品
咁古龍呢
唔算,因為有個謝遜做義父,之後先有咁成功既發展。 相反,佢老豆唔係張翠山,皮都收9埋。
唔算,佢係乾隆帝既細佬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞