[外國IT狗] 22.5k Onsite vs15k WFH

109 回覆
197 Like 22 Dislike
可以住近d公司,咁就慳返交通時間
邊到話佢CA
咁撚誇張?
支那價無參考價值
成個支那市場都係內捲到傻
同埋英文都唔識多隻
所有野佢地都係鳩背+抄code
[外國IT狗] 22.5k Onsite vs15k WFH
https://lih.kg/bqbHJsV
#34 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

連登係咁 一個二個唔係哂命就倖存者偏差
原本仲以為係英國
點知原來係CA
仲要3年經
應該*搵得少過*香港
咁點解過嚟做code9
做bubble tea on99過一日仲好
但又咁講 普遍做it dev
過到嚟點都at least搵返香港個價位(講緊稅後)
有好多稅後搵得多高香港
佢做it邊範先
到依家都未講
我識親既稅後都低少少
除非本身係香港underpaid
講真,係香港問題

如果大tech公司係香港大規模開位,好多人都會入到

如果幾年前林鄭比Uber 入香港應該會有幾多位
年資問題 我識果班全部都8~10年exp 香港收緊50k以上
過到去第1份真係好難搵到咁高
我明
但拎最top啲人黎講冇咩意思
普通個一浸連10k都冇
咁我識果班係3-5年經
我諗係香港中層overpaid
你都可以咁講
我自己觀察係歐美既IT人通常都好update好跟到新技術 就算係3x 4x歲既dev都仲好肯學好hands on
香港好多30歲以上升到SA位就開始唔掂technical野慢慢脫節 純粹靠年資搵食
呢邊hands on到退休都仲得tim
係香港會覺得it lifecycle 得10年
頭幾年做hand on
跟住果幾年就一定要做consultant/management role
但好多明明都無做果範嘅能力
但香港過去太缺人唔夠人就自己比佢地住到上去
中層果班唔好講technical 淨係softskill都可以below standard
你都可以咁講
我自己觀察係歐美既IT人通常都好update好跟到新技術 就算係3x 4x歲既dev都仲好肯學好hands on
香港好多30歲以上升到SA位就開始唔掂technical野慢慢脫節 純粹靠年資搵食
呢邊hands on到退休都仲得tim
係香港會覺得it lifecycle 得10年
頭幾年做hand on
跟住果幾年就一定要做consultant/management role
但好多明明都無做果範嘅能力
但香港過去太缺人唔夠人就自然*比佢地住到上去
中層果班唔好講technical 淨係softskill都可以below standard
呢啲人去到加拿應該揾TPM位,唔應該返去寫code
呢個真
有呢d 經驗
考cert 做solution architect仲好
同意 個standard 差太遠
香港真係好多tech又唔得講野又口疾疾既senoir / team lead
去到外國先知原來人地d junior 都可以識咁多野 仲要好talk得
稅後都好低人工
加州邊度?
即係稅前幾多錢?

我都係加州 daycare都2k 啦
CA=canada
跟錯隊型 自膠
唔想溝通
scrum meeting 點搞
你點攞offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞