[外國IT狗] 22.5k Onsite vs15k WFH

109 回覆
197 Like 22 Dislike
北美做code狗根冇人care你咩學校畢業
係囉,究竟係咩外國
咁低人工走過去做咩
我本身係擔心你行業英文唔熟會唔知啲requirement講乜,見你話係生活英文唔熟咁就完全唔使擔心啦,加拿大人基本來講唔係好八卦,it屆又唔係商屆就更加唔使驚,生活英文你可以傾計嗰陣同人慢慢練但對你做嘢唔會太大影響、除非叫你同客persent嘅啫,但都唔會搵個入職一個月嘅人去persent啦,基本上加拿大it公司係預新人起碼需要3-6個月先會知道自己要做乜,所以就算你probabtion有乜唔明都無問題,again 肯學肯問就得佢地expect佐你係唔識,呢點好好。
咩developer得15k咁少..

老老實實揀22.5k果份啦 對你日後發展幫助大好多
15k果份我驚你做多5年都未過20k
有care,雖然工作經驗先係第一位但你試下無local經驗嘅前提下local大學vs大陸大學,一定係優先請前者。當然你話你已經local經驗5年+咁就學歷就唔係太重要但樓主又未有local經驗。再講都係嗰句,以樓主三年經驗來講係差唔多3xk港紙月薪嘅啦,就算香港都唔代表code 狗三年一定過40k啦只係香港低稅稅後盈餘比較多,而嗰間稅後15k嗰華人公司好明顯係完全無計佢香港經驗俾佐佢fg價。
好既唔該晒
聽你咁講又好似有番少少自信
我會盡力融入呢個生活圈子
15k做code狗完全係exploitation,明顯係搵樓主笨,知道樓主stream b唔會quit,入到去一定迫你瘋狂OT

6年前呢個價都已經係太低
https://www.reddit.com/r/cscareerquestions/comments/3ikk7c/is_30k_ever_acceptable_for_a_entry_level_dev/

amazon fullfillment center比緊C$18/hr, 當一日做8個鐘計返港17k
加州? 稅後 HKD 22K 都唔好做啦,稅後起碼 USD 4K 先好考慮,有返啲職業道德唔好頂爛市,唔該哂。
加油,俾啲自信自己,我覺得係東亞圈入面香港人真係算英文已經唔錯嗰批,只係好多人唔夠膽講唔夠膽試,只要鼓起勇氣英文水準係鬼佬耳中會立即10-20%up,所以唔使擔心,特別加拿大又相對係易融入嗰國家。
On-site英文用得多就ok
係,我都覺得稅後15k嗰個有啲搵笨,華人公司知你靠呢個移民肯定有風使盡利啦。
咁做鬼佬公司啦 個 cv personal branding 好啲
人係要逼出黎 又賺多啲錢又學英文 why not
係咁易睇新聞學到既你去英國之前就好叻啦
語境對學語言重要好多
去到外國梗係學下點同外國人生活啦
WFH唔係唔好,不過變相你WFH十年同係香港都無分別
溫哥華定多倫多?
點會低咁少我fg兩年經都50k
利申 香港外資ibank做緊 canada同position高過香港少少人工,但扣完稅都係低過香港稅後
係囉,4k咋
利申公司有係深圳請developers
哂命撚 ibank 緊係高人工架
原本仲以為係英國
點知原來係CA
仲要3年經
仲搵得少高香港
咁點解過嚟做code9
做bubble tea on99過一日仲好
香港三大對等既中國U入華為騰訊fg 差唔多30k
入華為騰訊
香港三大grad既有幾多個入華為騰訊level既公司呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞