[外國IT狗] 22.5k Onsite vs15k WFH

109 回覆
197 Like 22 Dislike
講下背景先

22.5k 大公司, 萬七個員工, inhouse, 鬼佬公司
優點: 人工高
缺點: 交通遠(來回3個鐘), 冇得WFH, 唔太識生活英文難同鬼佬溝通
vs
15k 細公司startup, inhouse, 香港人開
優點: WFH, flexible hours (唔一定做夠8粒鐘)
缺點: 人工低

我自己諗法就係性格毒撚唔想溝通
但係人工真係太低

22.5k Onsite
15k WFH
呢個已經係計HKD,已經扣左稅
如果你唔想同鬼佬溝通嘅
咁不如去唐人街餐館打工算數啦

鬼佬知你英文唔好佢哋會就住嘅
英文講多啲就得㗎喇
onsite 交通費公司會畀返, 點解唔搵多啲?
一定25k
呢個都真既
計埋交通既時間成本, 仍然都差好遠

至於英文問題個人想一步一步黎,
做住15k WFH工都可以多d時間睇下外國新聞學下英文
22.5k扣咗交通費剩幾多?
交通費可以買monthly pass,
應該都係扣左0.5k左右
WFH 只會令你更加頹廢
onsite 你每日都見到唔同嘅人
生活精彩好多
差咁多仲要諗有冇咁on9
3個鐘+8個鐘=11個鐘
22.5 / 11 = 2.04
15 / 8 = 1.87
15 / 7 = 2.14
15k 再返多份工
一定係inhouse嗰個,唔係因為佢人工高而係因為佢係鬼佬公司,你依家仲後生啱啱出來做最重要係學識當地嗰工作文化同發展當地人脈,咁先方便你日後搵更好嘅工同融入當地社會,搵華人工兩樣都無分分鐘連英文都練唔到咁你做來做咩?就算鬼佬公司係15k嗰個玩都認為你應該因為呢啲而揀鬼佬更何況嗰華人公司人工仲咁低。

再現實啲講句,華人公司啲老細好多時候都特別度縮同唔住重勞工權益分分鐘weekened都搵你做嘢仲唔俾錢,甚至淨係對員工嘅態度都可以差過鬼佬好多,總之除非無得揀否則都唔好同華人老細打工。
呢樣真呀
鬼佬公司畀機會, 點解唔去試下?
之後自己份cv都靚仔啲啦
英國的鬼佬大部分都好好
佢哋知香港人做嘢認真
你肯學肯做佢就畀機會你
係 咁樣計就幾公平
15k因為flexible隨時番6-7粒鐘就off得
Thanks明白晒
有諗過
但兩份工報稅好似好複雜
IT咁多個位做咩都唔講
返邊個town又唔同
想搵傳心師幫你?
想知咩外國咁低人工
台灣日本?
WFH 可以做多份 parttime,一日來回果3個鐘再加埋 full time 剩低嘅時間夠有突。 想同鬼老傾計就搵間外國嘅 remote part time。你間 startup 穩唔穩陣, 去到 series C 未 ? 間鬼老公司係唔係 at will employment ?
唔好漇時間做startup, 除非你好肯定想幫手做個新野
肯定你會學到野, 或好多錢
香港人開
深圳咪來回3小時
人地講外國啊
深圳
深圳IT邊會得15k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞