[外國IT狗] 22.5k Onsite vs15k WFH

109 回覆
197 Like 22 Dislike
想問樓主咩position得22.5同15k咁少

你啱啱開始career最好onsite
同人溝通+networking都好重要
返工除咗soft skills要學 social skills都要develop
再加上辦公室都好多政治 唔喺公司唔知人地點講你
entry level developer
扣左稅係得咁少

其實英文本身唔好, 如果take 22.5k
驚過唔到probation
如果take 15k, 可以穩陣做夠1年申請PR
到時再跳走又得

果邊好似冇問我last salary係幾多,
如果做夠1年拎到PR再跳應該可以搵得番25k up既工
developer工
冇比咁多資料係因為覺得其他唔係考慮因素
其實有諗過咁做,
startup算穩陣既起碼夠捱到一年拎PR
至於英文方面因為太廢,
就係take 22.5k offer都驚英文太廢過唔到probation
15k 你係邊到先,英國非倫敦可能生活到,如果係倫敦多倫多温哥華生唔生活到
其實你自己都有答案 問黎做乜
來回3個鐘
人地比左22.5k offer你
但你驚英文差唔要係咩玩法
係CA
生活到既
食宿都係人工一半既範圍之內
係怕陣間番左頭幾日工唔識英文就比人ter
再搵過份/搬屋
onsite 來回三個鐘真係搞唔掂
咁好似番住份15k既一路搵過份係咪會好d
呢D好多人都鼓勵你溝通多D
但你唔想溝通都冇法
我同意上面啲人講要溝通多啲
但始終都係過黎申請PR
好似比較穩陣就係remote番香港工
外國工係驚自己能力問題好似直接打大佬
加洲做it 15k

佢請得你就對你英文程度有大致了解除非係無面試過否則點會因為英文落差而炒你,見到你話係加拿大咁更加唔使擔心,加拿大白人in general比較nice,如果聽唔明就要對方講多次,只要你展現出勤力肯學嘅態度唔會唔過probation,基本上唯一會唔過probation嘅理由一係你犯法一係你學歷造假,當然如果你勁rude日日屌人老母或者返工吸大麻應該都過唔到嘅但正常人點會咁做啊。

總之放心加拿大公司好少炒人,特別係做it好多各色人種,我都見過唔少英文都唔知佢講乜嘅同事咪照做緊。反而你做華人工對方知你唔夠膽隨便辭職有可能食到你盡。

其實interview大約傾左2個鐘
因為self intro呢堆有得準備既
同埋好多行業既英文以前係香港都會成日用
但行業以外/生活上既英文就唔係幾掂
有時唔同ancient 或者速成快啲都聽唔到
咁要睇情況嘅,好多公司唔願意請非pr嘅人因為麻煩,再加上香港經驗同學歷雖然有valve過大陸嘅但畢竟比唔上本土,樓主又話佢英文講得唔太好,加拿大搵工競爭又大過香港,稅後25k已經唔錯,稅前應該比緊佢33k左右港紙一個月,點睇都唔係低。
二樓講番稅後
Sorry for misunderstanding
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞