【新郎哥】初戀女友結婚前的一場鴻門宴(三)

823 回覆
469 Like 35 Dislike
連尼住呢 bam佢未

bam左啦

連尼住呢 bam佢未

bam左啦

又sad end
正評無伏。有薯條咁癲老友都幾爽。
歷史一刻早已將舊伴侶轉送別人
歷史一刻早已將舊伴侶轉送別人

不甘心 明明不開心 就是不甘心
留名
留名
又話唔會sad end 正仆街嚟
又sad end
點解 好自私 點解唔係鍾意大家就可以一齊?點解要理會其他人既目光

BTW sad but true

男主冇理會其他人嘅目光,如果介意人地目光,男女主角冇可能一開始一齊得咁開心。到後來女方屋企人嘅極力反對,對男主角黎講都唔係「介意目光」嘅問題,係「認清事實」同「成長」嘅問題。男女主角用情之心,並唔係一時半刻,係想一生一世守候係彼此身邊,想對方永遠幸福快樂。既然要做一生嘅承諾,就必須「長大」,就必須「認清現實」,畢竟兩個人都係活係現實世界,負起現實世界嘅責任自然責無旁貸。可惜嘅係,當一個成長得越大,睇清更多嘅現實,就會越發現自己能力嘅渺小。「我係想自己心愛嘅女人開開心心,我想永遠見到佢嘅笑容,但係點解我自己就偏偏冇呢個照顧佢嘅能力?點解?我有咩做得唔夠好」,因此,男主都只好活係自己嘅痛苦之中,都因為咁,佢錯過左好多好多野。

但回頭去睇,男主嘅困擾同思想冇錯到,由此至終佢全部心思都係放女主身上。錯嘅只係時機,錯嘅,只係呢場誤會黎得太早,導致引起導火線嘅悲劇提早出現。感情係要磨合,但信任彼此之間嘅心意,更需要時間嘅磨練,先有能力抵擋風雨。故事裏面男主定女主都將自己一切交左出黎,分別在於女主付出埋無止境嘅信任,男主則依然有所保留,先會因為對自己能力渺小而產生恐懼。如果男主同樣付出左100%嘅信任,係醫院個一幕,佢應該會同女方家人據理力爭,唔係為左尊嚴,唔係為左自己嘅面子,只係為左守護得來不易嘅愛情。

但可惜嘅係,佢冇做到。佢唔單止冇做,更開始質疑呢段關係「是否正確」。由呢個位開始,佢地就已經番唔到轉頭,因為拉著佢地嘅個條線,已經俾男主剪斷左,只係仲有一兩條細絲比較頑強留下係到啫。

我好明白巴打你嘅心情,但命運就係咁,我地冇得「改變」,但係可以「選擇」,「選擇」打死都唔放手咁去愛一個人,或者「選擇」令自己愛嘅個個人去愛另一個會令佢幸福嘅人,兩種都係愛嘅其中兩種體現。成為男女朋友,唔係一個人嘅事,更唔係一個隨隨便便嘅決定。好多人覺得追一個條女好容易,只係因為佢彼此之間,無意識地過左呢兩個重要嘅關口啫,呢個就係所謂緣分。你試下俾其他男仔追同一個女仔,個結果係咪一樣?有可能,但我保證只係少數。

痛,只是因為一切都錯得太美麗而已。

哇屌你
閱讀理解撚

男主冇理會其他人嘅目光,如果介意人地目光,男女主角冇可能一開始一齊得咁開心。到後來女方屋企人嘅極力反對,對男主角黎講都唔係「介意目光」嘅問題,係「認清事實」同「成長」嘅問題。男女主角用情之心,並唔係一時半刻,係想一生一世守候係彼此身邊,想對方永遠幸福快樂。既然要做一生嘅承諾,就必須「長大」,就必須「認清現實」,畢竟兩個人都係活係現實世界,負起現實世界嘅責任自然責無旁貸。可惜嘅係,當一個成長得越大,睇清更多嘅現實,就會越發現自己能力嘅渺小。「我係想自己心愛嘅女人開開心心,我想永遠見到佢嘅笑容,但係點解我自己就偏偏冇呢個照顧佢嘅能力?點解?我有咩做得唔夠好」,因此,男主都只好活係自己嘅痛苦之中,都因為咁,佢錯過左好多好多野。

但回頭去睇,男主嘅困擾同思想冇錯到,由此至終佢全部心思都係放女主身上。錯嘅只係時機,錯嘅,只係呢場誤會黎得太早,導致引起導火線嘅悲劇提早出現。感情係要磨合,但信任彼此之間嘅心意,更需要時間嘅磨練,先有能力抵擋風雨。故事裏面男主定女主都將自己一切交左出黎,分別在於女主付出埋無止境嘅信任,男主則依然有所保留,先會因為對自己能力渺小而產生恐懼。如果男主同樣付出左100%嘅信任,係醫院個一幕,佢應該會同女方家人據理力爭,唔係為左尊嚴,唔係為左自己嘅面子,只係為左守護得來不易嘅愛情。

但可惜嘅係,佢冇做到。佢唔單止冇做,更開始質疑呢段關係「是否正確」。由呢個位開始,佢地就已經番唔到轉頭,因為拉著佢地嘅個條線,已經俾男主剪斷左,只係仲有一兩條細絲比較頑強留下係到啫。

我好明白巴打你嘅心情,但命運就係咁,我地冇得「改變」,但係可以「選擇」,「選擇」打死都唔放手咁去愛一個人,或者「選擇」令自己愛嘅個個人去愛另一個會令佢幸福嘅人,兩種都係愛嘅其中兩種體現。成為男女朋友,唔係一個人嘅事,更唔係一個隨隨便便嘅決定。好多人覺得追一個條女好容易,只係因為佢彼此之間,無意識地過左呢兩個重要嘅關口啫,呢個就係所謂緣分。你試下俾其他男仔追同一個女仔,個結果係咪一樣?有可能,但我保證只係少數。

痛,只是因為一切都錯得太美麗而已。

too long...

仆街
人地咁比心機打咁大段野唔睇咪算鳩掃
係要早洩射一句廢話出黎
睇完極sad
可唔可以整個平行嘅happy end
屌,真係sad end
定未完架
一心諗住會有個大逆轉,點知…唉,早知就唔平安夜追啦好撚頹啊宜家
Gay廉 聖誕快樂
Gay廉 聖誕快樂

聖誕快樂呀
啱啱又再翻睇左次
好sad 好痛

一起身就眼濕濕
啱啱又再翻睇左次
好sad 好痛

一起身就眼濕濕

真係好痛
睇多一次就自虐一次
就算有時光機, 都唔會好似以前一樣, 唯有遺憾先係最刻骨銘心 加油呀gay廉

比我揀多次我都會揀遇到你
突然出現門户地位既問題 就好似病咁 係無人想發生既情況下出現係呀鹿同彩悠之間
縱然係痛 亦需要打針 先可以令病醫好
於是呀鹿先會作出離開 呢個遺憾既做法
有緣無份 天意弄人
但假如呀鹿能夠好似薯條咁 迎難而上 可能有另一景象
一路睇呢篇文一路都好心痛 但係過後細味忌廉文中既暗示 鋪設 人物既對比 會有另一種體會
薯條對愛情既追求 彩悠小氣既未婚父亦能對佢信任......
Sorry 1919左 最後好多謝忌廉帶比我地呢一篇咁精彩既作品 快d出新文啦 等緊你既陪葬師文呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞