【新郎哥】初戀女友結婚前的一場鴻門宴(三)

823 回覆
469 Like 35 Dislike
Sad ending
sad得幾好睇
正皮俾得值呀
又要等下個故
Sad ending 我屌你啊
又sad end
點解又sad end 仲要咁sad
留名
sad得嚟好似收得有啲急
忌廉係咪寫返以前女朋友因為家庭而分開 而佢而家要結婚 寫依個故仔送俾佢?
留名
sad得嚟好似收得有啲急

agger

有冇外傳之類

雖然個故事係圍繞住個鴻門宴

但我想睇更多兩人之後嘅心理變化
我覺得呢個結局對男女主角先係最好,先係happy ending。佢地彼此都錯過左太多太多野,同時都付出左太多太多代價。時間過左咁耐,兩個人之間嘅感情已經磨損到同以前嘅完全唔同啦。冇辦法再起埋一齊,係可惜係傷心,但係俾佢地再起埋一齊呢?都唔會再出現佢地一直日思夜想嘅個段日子,始終人生歷練、經過左時間洗禮嘅思想,都令佢地冇辦法再好似讀書時期咁,好天真同好理想咁跨越個一面「牆」,大家對愛情嘅睇法都唔再係細路。或者對佢地黎講,只要彼此永遠都唔會忘記呢段初戀,而呢段初戀嘅兩個人都冇離開呢個世界,大家都幸福,已經足夠。俾佢地初戀時期嘅自己,一直拖住手,安安靜靜咁生活係呢個世界某一個角落啦,所有野都已經完啦。

點解 好自私 點解唔係鍾意大家就可以一齊?點解要理會其他人既目光

BTW sad but true
留名
妹下妹下
正評咗啦
完咗先留名唔好意思
有好多野的確唔洗解釋得咁清楚
唔解釋 痛嘅係阿鹿
講清楚 痛嘅唔止係阿鹿
就係呢個位先最心up
個sad end 今次唔錯
負皮你阿
留名
他許妳的海誓山盟 蜜語甜言
我只有一句不後悔的成全

繼續推林宥嘉
留名
點解 好自私 點解唔係鍾意大家就可以一齊?點解要理會其他人既目光

男主冇理會其他人嘅目光,如果介意人地目光,男女主角冇可能一開始一齊得咁開心。到後來女方屋企人嘅極力反對,對男主角黎講都唔係「介意目光」嘅問題,係「認清事實」同「成長」嘅問題。男女主角用情之心,並唔係一時半刻,係想一生一世守候係彼此身邊,想對方永遠幸福快樂。既然要做一生嘅承諾,就必須「長大」,就必須「認清現實」,畢竟兩個人都係活係現實世界,負起現實世界嘅責任自然責無旁貸。可惜嘅係,當一個成長得越大,睇清更多嘅現實,就會越發現自己能力嘅渺小。「我係想自己心愛嘅女人開開心心,我想永遠見到佢嘅笑容,但係點解我自己就偏偏冇呢個照顧佢嘅能力?點解?我有咩做得唔夠好」,因此,男主都只好活係自己嘅痛苦之中,都因為咁,佢錯過左好多好多野。

但回頭去睇,男主嘅困擾同思想冇錯到,由此至終佢全部心思都係放女主身上。錯嘅只係時機,錯嘅,只係呢場誤會黎得太早,導致引起導火線嘅悲劇提早出現。感情係要磨合,但信任彼此之間嘅心意,更需要時間嘅磨練,先有能力抵擋風雨。故事裏面男主定女主都將自己一切交左出黎,分別在於女主付出埋無止境嘅信任,男主則依然有所保留,先會因為對自己能力渺小而產生恐懼。如果男主同樣付出左100%嘅信任,係醫院個一幕,佢應該會同女方家人據理力爭,唔係為左尊嚴,唔係為左自己嘅面子,只係為左守護得來不易嘅愛情。

但可惜嘅係,佢冇做到。佢唔單止冇做,更開始質疑呢段關係「是否正確」。由呢個位開始,佢地就已經番唔到轉頭,因為拉著佢地嘅個條線,已經俾男主剪斷左,只係仲有一兩條細絲比較頑強留下係到啫。

我好明白巴打你嘅心情,但命運就係咁,我地冇得「改變」,但係可以「選擇」,「選擇」打死都唔放手咁去愛一個人,或者「選擇」令自己愛嘅個個人去愛另一個會令佢幸福嘅人,兩種都係愛嘅其中兩種體現。成為男女朋友,唔係一個人嘅事,更唔係一個隨隨便便嘅決定。好多人覺得追一個條女好容易,只係因為佢彼此之間,無意識地過左呢兩個重要嘅關口啫,呢個就係所謂緣分。你試下俾其他男仔追同一個女仔,個結果係咪一樣?有可能,但我保證只係少數。

痛,只是因為一切都錯得太美麗而已。

男主冇理會其他人嘅目光,如果介意人地目光,男女主角冇可能一開始一齊得咁開心。到後來女方屋企人嘅極力反對,對男主角黎講都唔係「介意目光」嘅問題,係「認清事實」同「成長」嘅問題。男女主角用情之心,並唔係一時半刻,係想一生一世守候係彼此身邊,想對方永遠幸福快樂。既然要做一生嘅承諾,就必須「長大」,就必須「認清現實」,畢竟兩個人都係活係現實世界,負起現實世界嘅責任自然責無旁貸。可惜嘅係,當一個成長得越大,睇清更多嘅現實,就會越發現自己能力嘅渺小。「我係想自己心愛嘅女人開開心心,我想永遠見到佢嘅笑容,但係點解我自己就偏偏冇呢個照顧佢嘅能力?點解?我有咩做得唔夠好」,因此,男主都只好活係自己嘅痛苦之中,都因為咁,佢錯過左好多好多野。

但回頭去睇,男主嘅困擾同思想冇錯到,由此至終佢全部心思都係放女主身上。錯嘅只係時機,錯嘅,只係呢場誤會黎得太早,導致引起導火線嘅悲劇提早出現。感情係要磨合,但信任彼此之間嘅心意,更需要時間嘅磨練,先有能力抵擋風雨。故事裏面男主定女主都將自己一切交左出黎,分別在於女主付出埋無止境嘅信任,男主則依然有所保留,先會因為對自己能力渺小而產生恐懼。如果男主同樣付出左100%嘅信任,係醫院個一幕,佢應該會同女方家人據理力爭,唔係為左尊嚴,唔係為左自己嘅面子,只係為左守護得來不易嘅愛情。

但可惜嘅係,佢冇做到。佢唔單止冇做,更開始質疑呢段關係「是否正確」。由呢個位開始,佢地就已經番唔到轉頭,因為拉著佢地嘅個條線,已經俾男主剪斷左,只係仲有一兩條細絲比較頑強留下係到啫。

我好明白巴打你嘅心情,但命運就係咁,我地冇得「改變」,但係可以「選擇」,「選擇」打死都唔放手咁去愛一個人,或者「選擇」令自己愛嘅個個人去愛另一個會令佢幸福嘅人,兩種都係愛嘅其中兩種體現。成為男女朋友,唔係一個人嘅事,更唔係一個隨隨便便嘅決定。好多人覺得追一個條女好容易,只係因為佢彼此之間,無意識地過左呢兩個重要嘅關口啫,呢個就係所謂緣分。你試下俾其他男仔追同一個女仔,個結果係咪一樣?有可能,但我保證只係少數。

痛,只是因為一切都錯得太美麗而已。

too long...
完得好急 但都係好虐
btw gay廉我想知雙方分別幾時買錶架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞