Telfast真係鼻敏感聖藥

267 回覆
230 Like 7 Dislike
長期!係超長期鼻塞通到?
幸福安泰敏=Loratadine
Telfast=Fexofenadine
兩隻都係2nd gen antihistamine
MOA係一樣 你最多話protein binding / bioavailability / half life有唔同
但機理係一樣 唔知唔好9up thx
唔同人對唔同藥可以有唔同respond 只係fexofenadine對你呢個case好有用
唔關隻藥廢定唔廢
點解我食依隻冇用 反而食幸福傷風素先有用
之前on9用安鼻寜用咗一年,越噴越塞
睇連登轉用鼻眼適,一個月就幾乎斷尾

效果喺好好
但我長食(一星期) 會開始肚瀉
咪又係抗組織胺
我之前好慘嫁,個鼻好似開水槍咁,一流鼻水就流一日,好彩就食藥止到,唔好就食幾多都冇用,有次食到胃痛,鼻眼適,安鼻適,佳力天,鼻敏清,鹽水洗鼻,類固醇噴鼻,中醫,耳鼻喉科睇一次成千蚊都係比返上面d藥你,連一個月食2萬蚊蟲草都試過,可能平時你地會嚴重d,但我最嚴重係食咩藥都冇用,流足一日鼻水,跟本出唔到門口,加上而家時期,比人見到你申下申下,d眼神都唔友善
類固醇噴劑嚟 RX藥房先有 要醫生處方
應該唔駛處方架啵 我見萬寧都好似有賣 而家連政府醫院都開 cheap到癲
2年啦 真係救我由地獄變返個正常人
我聽講啲醫生係開黎畀人用兩個月就停
但張說明書其實無話要停
Telfast D
我係完全一樣,我仲會連帶有鼻竇炎,然後因為發炎嘅關係仲會發燒,鼻出血

唯一係鼻眼適當我正確使用嘅時候就有好咗好多
對我完全無效
其實想問下大家鼻敏感係遺傳定後天做成???
我都係咁話,食完無料到
Zyrtec都唔錯
仲以為藥呢d 唔比運tim, 咁係美馬買真係抵屌好多
巴打你買邊隻
類固醇會噴到你個鼻啲鼻黏膜越嚟越薄
會好易流鼻血 同有機會青光眼
你自己無事唔好教人唔跟醫囑
香港睇次醫生都夠買幾盒
Telfast D GOAT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞