Telfast真係鼻敏感聖藥

267 回覆
230 Like 7 Dislike
尋麻疹神藥
我慢性尋麻疹咗幾年
屋企長備120mg 180mg
藥效快食完好快退 重點唔眼訓
舊時啲antihistamine 食完眼訓到豬閪
你係講真㗎?
我仲以為係因為自己適應力好咗原來係公貓閹咗冇咁勁
而家如果唔係甩毛太勁有時可以skip唔食一兩日
Same
仆街每晚都差唔多好似鼻管收縮咁
啲口水好容易入咗個鼻
跟住就長期個鼻收縮咁
噴完dymista 即刻冇事
但係次次都瞓到黐線
食開piriton眼訓到仆街 但有用
睇過耳鼻喉醫生
佢話antihistamine 每個病人反應周期都係半年至一年
通常臨床經驗要間唔中轉下先有效
可唔可以同時用鼻敏適同telfast?
鹽水洗鼻冇用,醫生開鼻眼適加telfast俾我先冇事
點解唔噴鼻?我個人嚟講噴係last得最耐同最有效
如果要撚貓撚狗就提前食多粒藥
唔掂眼口鼻既話可以講係完全無事
我試過好多隻
有啲會乾到流鼻血
換一隻就無事
用咗4年可以養貓狗
而且無咩副作用
有時重會好到唔記得咗噴
小學鼻敏感到宜家 每日一定要用幾包紙巾到宜家直頭唔洗
Telfast D 有pseudoephedrine 好似話唔好長期食
Telfast 120/180 幾有效, 以前我都係慢性尋麻疹,食咗大半年慢慢好返
今日涼左啲啲即刻鼻敏感
想問問唔同代分別叫咩名
哦 你講輕微副作用
首先,我無叫人唔睇醫生唔聽醫生講
第二,你條link講嘅其實佢產品附帶嘅說明書已經有,只係英譯中
第三,任何藥都都有副作用,必理痛呢啲咁common嘅藥都有,按醫生指示食就最安全
第四,我鼻敏感嚴重嘅時候本身都流緊鼻血啦,驚鬼咩
開冷氣一定鼻敏感,但熄左冷氣/去戶外即刻冇事,點搞
因為傳統有效嘅噴鼻都係有類固醇,長期用會整薄個鼻腔,變相令到個鼻仲弱咗
屋企有養貓, 已經有噴鼻
但有時都會發, 一發起上黎食Telfast完全無用, d透明鼻水仲係dup低頭就流出黎
仲可以食邊隻藥 ??

用開依隻
噴劑除類固醇盡量少用
會有不可逆嘅傷害
咦 原來類固醇嚟
咩原理

鼻敏感係咪冇得斷尾
其實仲有噴嘅方法
用嘅方法正確都會減少流鼻血果啲
當然唔可以100%排除副作用

噴之前呻一呻鼻涕
唔係直接噴入深處, 係噴落鼻壁度
噴左鼻用右手, 噴右鼻用左手

https://www.asthma.org.uk/advice/inhaler-videos/nasal-spray/
多數食2-3日好停
不過都見過少數chronic nasal congestion 嘅要長期用, 起醫生指引下
醫生叫我用依隻,佢話劑量好少,所以可以用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞