點可以一個月內學到打速成?有無心得

381 回覆
19 Like 156 Dislike
唔慣手勢用唔慣keyboard係咁 有陣時我單手打都會疾下疾下
當年買書學倉頡拆碼先。
以前中學f1 ict compulsory 要考中文打字

後來都覺得好有用,對漢字結構認識深咗,同埋上到u發現有好多人打中文仲係要手寫
買本倉頡輸入法嘅教學書仔 細細本袖珍嗰啲
平過一餐晚飯嘅價錢
有齊你需要識嘅嘢
其實要學速成等於要學埋倉頡
我既心得係去圖書館借本書學拆碼,然後用windows 98 嗰隻內置既打字game狂練
https://forum.hkgolden.com/thread/6537938/page/1
dowl msn就學到
玩online驚不過依家冇人玩
對住個速成表打一個月
實識
迫自己平時打多啲就識
如果樓主用Mac可以download openvanilla
跟返windows揀字順序
Online game
一星期都唔使就學識
唔洗一個月,半日就學識
多d 同人傾計就得嫁啦
以前就玩online game 迫住同人傾計
就好快學到

而家有埋Google個d 唔識個隻字 copy 再搵隻字點打
已經好方便

以前係要買本速成書黎對住打
玩ICQ
同埋以前windows 有隻game會跌啲字落黎,你要打嗰隻字出黎佢就會升番上去,跌滿個畫面就玩完
上當年有玩一隻dos 學倉頡
一路打一路過橋
打得慢會跌落街
記位點可以易記啲,拆反而唔係太難
玩快快樂樂學倉頡一個星期就學識倉頡
細個online game同人互屌老母

谷撚住度氣要還拖就自然極速學識
我都係F.2開始玩Online Game 用一個暑假就學識速成基本 應付到日常打鬧
係之前小學+中一電腦堂考打字我係會fail拎住本倉頡書睇 點學都唔識 睇唔明

所以遊戲中學習,玩下可以交流嘅手遊 得閒屌下人,手機del住筆劃黎練啦
記位點可以易記啲,拆反而唔係太難
速成真係易學啲 你記個拆碼就就搞掂
倉頡仲要記得嗰啲拆字原理
不過我覺得倉頡其實仲抵學
咁你係打乜
咁只係唔夠熟,正常咩no.都記得曬
以前都係筆劃
呢排打咗半個月倉頡
我覺得都係熟能生巧姐
上網有好多打字練習其實打多啲就得
因為其實基本上你平時會用到嘅字其實根本好少
你亦都冇必要話每一隻字都識拆 如果你淨係想應付日常生活
IQ>80
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞